Bijna dertigduizend woningen voor statushouders nodig
Het kabinet spreekt in een vertrouwelijke brief aan provincies en gemeenten van een 'enorme opgave'.
27.000 statushouders moeten volgend jaar een woning krijgen. Maar met de huidige toestand op de woningmarkt is dat eigenlijk niet te doen. Het kabinet spreekt in een vertrouwelijke brief aan provincies en gemeenten van een 'enorme opgave'.
Dat meldt RTL Nieuws, die de brief in handen heeft.
Afspraken
Elk jaar maken kabinet, gemeenten en provincies een afspraak hoeveel huizen er beschikbaar komen. Dit jaar was de afspraak dat ongeveer 12.000 mensen een woning zouden krijgen. Dat was al lastig, maar het probleem wordt alleen maar groter, blijkt uit de brief van het kabinet. Er wordt gesproken over een 'hoge taakstelling' en 'enorme opgave'.
Achterstanden
Want in 2021 moeten 27.000 vergunninghouders huisvesting krijgen. Reden voor de piek: de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is druk bezig met het wegwerken van eerder opgelopen achterstanden. Dat gaat veel sneller dan gemeenten woningen kunnen regelen, zeker op een krappe woningmarkt.
Bezuinigd
‘Dit probleem is ontstaan doordat jarenlang is bezuinigd bij de IND’, zegt Abdeluheb Choho van VluchtelingenWerk Nederland tegen RTL Nieuws. Maar volgens hem kan inburgering niet op gang komen zonder huisvesting: ‘Je kunt pas aan een leven in Nederland beginnen als je de rust hebt van een woning.’
Arbeidsmarkt
Op 1 juli 2021 gaat de nieuwe Wet inburgering in. Dan worden gemeenten verantwoordelijk voor niet alleen de huisvesting, maar ook andere aspecten van inburgering, zoals het leren van de taal en het vinden van werk. Ook die opgave zal veel inzet van gemeenten vragen. Vooral op het gebied van de begeleiding richting de arbeidsmarkt is er intensieve ondersteuning nodig, stelde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Planbureau (CPB) onlangs.
Reacties: 26
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat werkt niet en leidt tot nog meer onvrede.
Laat statushouders woonruimte krijgen op plekken waar de woningvraag minder groot is.
Eventueel in een ander land. Maar in Groningen en Limburg zijn er veel krimpgemeentes. Niet in de randstad in ieder geval.
Nederland is een klein, dichtbevolkt land en het gebruik van ruimte in het dichtbevolkte land leidt tot steeds meer conflictsituaties, tussen woningbouw, wegenbouw, landbouw en natuur/milieu, wat verder zal worden verscherpt door de uitbouw van duurzame energie, denk aan wind en zon, die veel beslag zullen leggen op de ruimte wegens de lage vermogensdichtheid.
Nederland komt op dit moment al tienduizenden zo niet honderdduizenden woningen tekort op de middenlange termijn en dan wordt duidelijk dat migratiedruk (zowel door arbeidsmigranten en asielzoekers) een van de belangrijke aandrijvers hiervan is, een thema wat echter angstvallig wordt vermeden door politiek en bestuur in Nederland. Het is helemaal niet evident dat statushouders bijna 30.000 woningen 'moeten' krijgen. Het alternatief is nog strengere procedures en statussen intrekken en mensen terugsturen naar het land van herkomst en de instroom tot een minimum beperken. Verder zullen ook de praktijken rondom arbeidsmigratie grondig moeten worden aangepakt, zoals louche uitzendbureaus en ook een herziening van de EU-richtijnen uit 2004 (detacheringsrichtlijn e.d.) moet mogelijk worden.
Asiel en integratie 2020 - CBS
M. van Gelre legt de vinger op de zere plek. Sinds de financiële crisis hebben regering en DNB de Nederlandse huizenmarkt volledig verziekt. Fraude en statusprojecten bij de woningcorporaties hebben de bouw van sociale woningen verder om zeep gebracht.
Dat zoveel van de ambtelijke reageerders een dermate slecht geheugen hebben, geeft te denken over de kwaliteit van hun werk.
Nee, schuif het maar af en zoek een zondebok. 'Wir schaffen dass', zei Angela Merkel. We hebben het hier namelijk over de nasleep van de Syrische vluchtelingen. Barmhartigheid van Europa om mensen die oorlog ontvluchten gastvrij tegemoet te treden. En let wel, onder de Syriërs zijn veel orthodox katholieken. Daar hebben wij als christelijk land directe verantwoordelijkheid voor.
Dit wordt noodverbanden leggen. Gelukkig hebben wij 438.500 caravans en 100.000 campers. (1-1-2017). Slechts een fractie is nodig om het tekort te verlichten.
Ieder persoon een eigen woning?? Klopt niet!!
Mensen in nood moeten geholpen worden. Toen Nederland in nood was, waren we ook blij met alle hulp die we konden krijgen.
Échte vluchtelingen moeten altijd worden opgevangen, het is alleen de vraag voor hoe lang.
Economische vluchtelingen zijn ook welkom mits ze van tevoren een arbeidsovereenkomst hebben en gewoon een huis kunnen huren (of wat hun werkgever ook voor hen regelt).
Maar tot in het oneindige pamperen van mensen die weigeren hun eigen land op te bouwen en liever lui hier hun hand ophouden, dat trekt onze maatschappij niet langer. U zou dat onderhand moeten (willen) weten.
Ik vrees alleen dat ik tegen dovemansoren schrijf.
@Ben, wij weten allebei dat alleen vluchtelingen een 'status' krijgen. De rest gaat zonder pardon terug naar huis. Lees de CBS cijfers er op na.
Wat een misselijke opmerking.
In Duitsland van Merkel heeft men het niet meer over 'wir schaffen das' maar over het 'die schaffen uns'. Dat laatste geldt ook hier in NL, als je ziet hoe moeilijk het is om bijna 30.000 woningen te vinden voor de statushouders. Verder vertel je onzin, want 'de rest', ofwel de uitgeprocedeerden, gaat niet linea directa terug naar het thuisland, maar blijft veelal in de illegaliteit hangen in NL of elders in Europa.
Natuurlijk hebben deze mensen recht op een woning, jammer genoeg word er niet eens gekeken hoeveel mensen in Nederland een woning zoeken.
Huren zijn vaak te hoog, sociale huurwoningen gaan vaak naar de urgenten toe.
Starters die een koopwoning willen komen niet aan de bak, daar er bijna niks is.
Komt nog bij kijken dat mensen die een koophuis hebben en gaan scheiden in aanmerking komen voor urgentie.
De gewone man/vrouw die bijna niks hebben kunnen niks en hopen op een betere tijd
Bij de coöperatie waarvan ik als bestuurslid in de huurdersvertegenwoordiging zit, staan er 190.000 ingeschreven als woning zoekend.
Als we er van uitgaan dat er 10% echt een woning zoeken zijn dat er 19.000. En dat is maar 1 Coöperatie, hoe gaan we hier mee om
Ja, we struikelen over die mensen. U leest waarschijnlijk The Post Online.
Natuurlijk is het het een onmogelijke opgaaf. Maar dat is de schuld van het regeringsbeleid en het beleid van de DNB. Deze mensen staan daar volledig buiten.
Barmhartigheid, kent u dat woord?, eist dat we ons inzetten.