Schiedam succesvol in terugdringen bijstandsbestand
Schiedam is afgestapt van de langlopende re-integratietrajecten en investeert nu vooral in groepstrainingen voor werkzoekenden en bijstandsgerechtigden.
De gemeente Schiedam is er vorig jaar in geslaagd het aantal bijstandsgerechtigden flink terug te dringen. Landelijk stijgt het aantal mensen met een Wwb-uitkering, maar zo niet in Schiedam.
Langlopende re-integratietrajecten
Met een daling van 12 procent (bijna 300 mensen) doet Schiedam het landelijk gezien goed. In de regio RIjnmond is het zelfs een van de grootste dalers. Wethouder Stam van Sociale Zaken is verheugd over het resultaat. Hij ziet dat de Schiedamse aanpak goed gewerkt heeft. Schiedam is afgestapt van de langlopende re-integratietrajecten en investeert nu vooral in groepstrainingen voor werkzoekenden.
Kritisch kijken
'We zien bij deze trainingen dat mensen elkaar gaan helpen en elkaar motiveren', aldus Stam. 'Mensen worden aangesproken op hun talenten in plaats van hun belemmeringen. Doordat we afspraken hebben gemaakt met bedrijven en instellingen kregen we mensen aan het werk.' Niet iedereen heeft een betaalde baan gekregen. Soms werken mensen met behoud van uitkering om ervaring op te doen. 'Daarnaast hebben we heel kritisch gekeken naar de aanvragen voor een uitkering en geen uitkering toegekend aan mensen die geen recht hebben op een uitkering.'
2013
Voor 2013 zijn de vooruitzichten, zoals ook elders in het land, niet gunstig. Veen mensen met een WW-uitkering zullen in de bijstand vervallen. Ook zal de komst van de nieuwe Participatiewet het aantal mensen in de bijstand doen toenemen, vreest de gemeente.
In BB Magazine kunt u een serie verhalen lezen over hoe gemeenten de werkloosheid aanpakken. (inlog)
Schiedam gaat hier toch niet vertellen dat er voorheen niet kritisch werd gekeken naar de aanvragen en er toen nog uitkeringen werden verstrekt aan mensen die daar helemaal geen recht op hebben?
Als dat wel zo is, wat is dan feitelijk nog de prestatie van Schiedam waarover dit artikel gaat?