Staten Zuid-Holland steunen woningbouw in Alphense polder
Zuid-Hollandse Staten steunen woningbouw in de Gnephoekpolder in Alphen aan den Rijn.
De realisatie van duizenden woningen in de Gnephoekpolder in de gemeente Alphen aan den Rijn is weer een stap dichterbij gekomen. Een ruime meerderheid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland steunt het aangepaste plan. De provincie was lang tegen de bouw van woningen in de Gnephoekpolder, maar veranderde vorig jaar van mening nadat de gemeente een nieuw plan had opgesteld. Alphen aan den Rijn wilde in eerste instantie 10.000 woningen realiseren, maar heeft dat nu teruggeschroefd naar 5500.
Steun voor contourenplan
De Zuid-Hollandse coalitie (GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA) liet eind november weten het zogeheten contourenplan te steunen, maar stelt daar wel vier voorwaarden aan. Eén daarvan is dat Provinciale Staten akkoord gaat. Tijdens een commissievergadering bleek woensdag dat er een ruime meerderheid is in de Staten. Alleen Partij voor de Dieren sprak zich duidelijk uit tegen woningbouw in de polder in het Groene Hart, waar veel weidevogels leven.
Dwarsligger
SGP-Statenlid Gerard van de Breevaart vroeg om een verklaring waarom het provinciebestuur jarenlang tegen bouwen in de Gnephoek was en nu van mening is veranderd. ‘Waarom is de provincie een soort dwarsligger geweest? Er is een potje handje drukken gespeeld over de hoofden van woningzoekenden heen.’
Geen spelletjes
Dat leidde tot een felle reactie vanuit het college. ‘Deze zware aantijgingen werpen we ver van ons’, zei gedeputeerde Frederik Zevenbergen, die Van de Breevaart uitdaagde om een motie van wantrouwen in te dienen als hij achter zijn beschuldiging zou blijven staan. ‘U doet alsof we spelletjes spelen. Als u ons niet vertrouwt, dan moet u daar maar uiting aan geven.’ De SGP'er zei slechts om duidelijkheid en een reflectie te vragen.
Jarenlange discussie
Over bouwen in de polders ten westen van Alphen aan den Rijn wordt al vele jaren gediscussieerd. De provincie is nu voor, mits er genoeg sociale en betaalbare woningen komen en het Rijk zo'n 50 miljoen euro bijdraagt. Zuid-Holland gaat zelf niet meebetalen. Ook moeten afspraken over onder meer mobiliteit, natuur, water en recreatie voor dit gebied worden vastgelegd in een bestuurlijke overeenkomst. De bouw moet in 2028 beginnen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.