Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zorgen VNG over aansprakelijkheid tijdens bouw

De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van gemeenten tijdens bouwprojecten zijn niet duidelijke vastgelegd in het nieuwe Wetsvoorstel kwaliteitsborging bouwen. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in reactie op een brief van minister Stef Blok (Wonen).

09 juli 2016

De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van gemeenten tijdens bouwprojecten zijn niet duidelijke vastgelegd in het nieuwe Wetsvoorstel kwaliteitsborging bouwen. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in reactie op een brief van minister Stef Blok (Wonen).

Marktpartijen verantwoordelijk

Blok beantwoordde afgelopen week in een uitgebreide nota de vele vragen van Tweede Kamerfracties over het Wetsvoorstel kwaliteitsborging bouwen. Die wet regelt dat opdrachtgevers een sterkere positie krijgen in het bouwproces. Marktpartijen zijn voortaan zelf verantwoordelijk voor kwaliteitsbewaking en moeten ervoor zorgen dat het bouwwerk aan de wettelijke eisen voldoet. Zowel de VNG als de Tweede Kamer maken zich zorgen over wat dit betekent voor de rol van gemeenten.

Niet zo duidelijk

De nieuwe nota van Blok verandert daar weinig aan, stelt de VNG in een reactie. “De VNG constateert dat de antwoorden onze zorgen niet wegnemen. Eerder worden ze sterker omdat de gemeentelijke aansprakelijkheid onvoldoende duidelijk is geborgd. Zo gaat de minister slechts oppervlakkig in op de Kamervragen over de rol van gemeenten bij de opleverfase en bij handhaving tijdens de bouw, terwijl uit de pilots blijkt dat verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid niet zo duidelijk zijn.”

Nieuwe problemen

De gemeentekoepel vindt dat het wetsvoorstel geen oplossing biedt voor bestaande problemen, maar juist veel nieuwe problemen schept. Naast de aansprakelijkheid gaat het bijvoorbeeld ook om de regels voor het behoud van (kwetsbare) monumenten. De VNG wil dat monumenten pas onder het nieuwe stelsel gaan vallen wanneer daar enige ervaring mee is opgedaan. Verder noemt de VNG het niet handig om het nieuwe stelsel voor de komst van de Omgevingswet in werking te laten treden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / Adviseur
Ook hier luistert het kabinet naar de roep van het bedrijfsleven om minder overheidsbemoeienis. Maar worden de zaken half geregeld. Toch zou ik er als aannemer en/of bouwer niet vrolijker van worden. De kwaliteit van bouwen zal afnemen en wordt daarmee een strijd tussen bouwer en opdrachtgever die uitgevochten wordt binnen het civiele recht. En ik denk dat de bouwer daar wel eens meer bekaaid van af zal komen dan binnen de configuratie van de publiekrechtelijke handhaving/rechtsbescherming. Tenminste als de opdrachtgever professioneel handelt b.v. door inschakeling van een architekt of bouwkundige die toezicht houdt op het bouwproces en een adequate bouwovereenkomst.
Anja Jongbloed / FNV handhaving en naleving, manager
Het spreekt voor zich dat opdrachtgevers verantwoordelijk zijn dus in dit geval de gemeenten. De Wet aanpak schijnconstructies is hier helder over!
doeterniettoe / -
@Anja: daar gaat het niet over, het gaat over bouwverguningen, constructieberekeningen, bouwontwerpen etc.

Volgens Blok (VV) kan dat zonder problemen door de markt. De gevolgen, daar kijkt dit ministertje niet naar.
Advertentie