Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zonnestroom stijgt sterk, maar is het genoeg?

De opwek van zonne-energie is vorig jaar met bijna de helft gestegen. Toch blijft de vraag of de klimaatdoelen van 2030 worden gehaald.

16 juni 2023
Zonnepanelen installeren
Shutterstock

Zonnepanelen op woningen wekten vorig jaar bijna de helft (49 procent) meer energie op dan een jaar eerder. Bij bedrijven groeide de productie met 45 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alles bij elkaar bedroeg de groei 46 procent in een jaar tijd.

Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Yacht
Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Secretaris-directeur

Regio Achterhoek via Geerts & Partners
Secretaris-directeur

Dronten

De steden met de sterkste toename van het aantal zonnepanelen op woningen waren Utrecht, Rotterdam en Tilburg. In de gemeente Dronten was de grootste toename van het ‘opgesteld vermogen’. Daar werd in 2022 het grootste zonnepark van Nederland geopend. In Drenthe en Flevoland groeide opwek van zonne-energie relatief het sterkst.

Bescheiden

Toch blijft het percentage zonne-energie binnen de totale opwek nog bescheiden. Van alle energie die in Nederland werd verbruikt door huishoudens en bedrijven, kwam vorig jaar 3,3 procent van de zon. Een jaar eerder was dit 2,1 procent.

Derde plaats

Qua hernieuwbare bronnen staat zonne-energie in Nederland op de derde plaats, na biomassa en windenergie. Het verbruik van biomassa daalt als gevolg van strengere criteria. De groei van de windenergie moest in 2022 vrijwel uitsluitend van wind op land komen. Per saldo steeg de opwek van hernieuwbare energie in 2022 van 13 naar 15 procent. Daarmee is het nog steeds de vraag of de Europese afspraak van 27 procent duurzame opwek wordt gehaald.  

Inhaalslag

Nederland bungelde jarenlang onderaan de Europese lijsten waarop de duurzame energieproductie wordt bijgehouden, maar is de afgelopen paar jaar wel aan een inhaalslag bezig.  Met een productie van 16,8 miljard kilowattuur was Nederland in 2022 de vijfde producent van zonnestroom van Europa. In ons land werd bijna evenveel zonne-energie opgewekt als in Frankrijk, dat bijna vier keer zoveel inwoners heeft.

Europees koploper

Per hoofd van de bevolking is ons land zelfs koploper van Europa. Wereldwijd stond volgens eerdere onderzoeken vorig jaar alleen in Australië meer vermogen aan zonnepanelen per inwoner opgesteld dan in Nederland. Duitsland wekt in absolute zin de meeste zonne-energie op van de Europese landen. 

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Als de opnamecapaciteit van het stroomnet de groei en levering van zonne-energie kan bijhouden is er geen probleem.
Overigens komen er ook steeds meer nadelen van zonnepanelen in beeld. Denk aan o.a. brandveiligheid, ontploffingsgevaar, chemische inhoud van panelen en last but not least niet afbreekbaar(!!) floatglas.
In plaats van het creëren van een toekomstige milieuberg kunnen we beter alle ballen richten op o.a. windenergie via de zee, waterstof en kernenergie.
R. D.
Schoenmaker blijf bij je leest.
Advertentie