Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zonnestroom bedrijven haalt particulier in

Het totale vermogen van zonnepanelen van bedrijven was vorig jaar voor het eerst hoger dan dat van zonnepanelen op woningen. De opening van een aantal grote zonneparken in met name Groningen, Friesland en Zeeland heeft daaraan bijgedragen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

19 juni 2020
zonnepark.jpg

Het totale vermogen van zonnepanelen van bedrijven was vorig jaar voor het eerst hoger dan dat van zonnepanelen op woningen. De opening van een aantal grote zonneparken in met name Groningen, Friesland en Zeeland heeft daaraan bijgedragen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Groei

Het opgesteld vermogen van zonnepanelen groeide vorig jaar in beide categorieën fors. Het totaal opgesteld vermogen groeide met bijna 50% naar 6,874 megawatt. Voor bedrijven kwam de toename uit op 59%, bij woningen op 39%.

Gemeenten

De gemeente Midden-Groningen heeft het grootste opgesteld vermogen (115 megawatt) aan zonnepanelen. Daar werd eind 2019 het grootste zonnepark van Nederland in gebruik genomen. In de weilanden tussen Hoogezand en Sappemeer staan 315.000 zonnepanelen op 117 hectare grond. Ook het Drentse Emmen en het Zeeuwse Borsele staan hoog in de lijst door grote zonneparken.

Woningen

In de grote steden staat het grootste vermogen aan zonnepanelen op woningen. Utrecht is de grootste, met 39 megawatt. Groningen en Eindhoven doen het bijna net zo goed. In die drie gemeenten is het opgesteld vermogen ook in 2019 relatief veel gegroeid.

Energieregio's

Het CBS bracht ook in kaart hoeveel zonnestroom er vorig jaar in de 30 RES-regio’s werd geproduceerd. In de energieregio Fryslân leverde zonnepanelen van bedrijven en op woningen samen het meeste op (340 miljoen KWh). Maar ook in stedelijke regio’s als Metropoolregio Eindhoven en Nood-Holland Zuid is de productie bijna even hoog. In de meer landelijke regio’s in Zuid-Holland, zoals Alblasserwaard en Hoekse Waard wordt het minste zonnestroom geproduceerd (21 miljoen KWh).

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric / ambtenaar
En dat gaan die particulieren ook nooit proberen in te halen, nu Den Haag de saldering door de particulier "subsidie" is gaan noemen..... Kennelijk liever zonneparken dan panelen op een particulier dak?
H. Wiersma / gepens.
De duurzaamheidswaarde van zonnepanelen wordt volledig overschat. Er zijn 51,4 miljard zonnepanelen van 350w nodig om aan de globale energieconsumptie te voldoen. In 2016 schatte het International Renewable Energy Agency (IRENA) dat er tegen het eind van dat jaar wereldwijd 250.000 ton afval van zonnepanelen zou zijn. IRENA raamde dat dit tegen 2050 78 miljoen ton kon worden.

Zonnepanelen bevatten vaak lood, cadmium en andere giftige chemicaliën die niet afgevoerd kunnen worden zonder het hele paneel uit elkaar te halen.

Ongeveer 90% van de meeste PV-panelen bestaat uit glas”, zegt Dustin Mulvaney, hoogleraar milieustudies aan San Jose State. Echter, dit glas kan niet gerecycled worden als floatglas omdat het onzuiverheden bevat. Bekende problematische onzuiverheden in glas zijn onder andere plastics, lood, cadmium en antimonium.

Zou de politiek inmiddels doorhebben waarmee ze bezig zijn?











Advertentie