Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zicht op hoofdlijnen

Een bestemmingsplan moet meer zicht op de hoofdlijnen bieden naarmate er meer gevestigde belangen op het spel staan. Een plan voor een verstedelijkt gebied moet daarom voldoen aan stringentere uitwerkingsbepalingen dan een plan voor een buitengebied.

18 januari 2008

Nadat de vierentwintig stadsnomaden in 2000 een nieuw perceel in de buurt hebben gekregen, denkt de gemeente Groningen een kantorenpark te kunnen vestigen op het voormalige EnCeHa-terrein. Volgens het uit 1939 stammende bestemmingsplan is dit terrein bestemd voor industrie en nijverheid. Nu moeten er in 'een groene ambiance' kantoren komen met 'een leuke uitstraling'.

 

Op 31 mei 2006 stelt de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan vast. Dit plan maakt niet alleen het kantorenpark mogelijk. Woningcorporatie IN kan een grote, 23 meter hoge, woonflat gaan bouwen aan het nabij gelegen Abel Tasmanplein. Als Gedeputeerde Staten van Groningen het bestemmingsplan begin 2007 goedkeuren, vecht een groep bewoners van het Abel Tasmanplein en twee bedrijven naast het voormalige EnCeHaterrein die goedkeuring aan bij de Raad van State.

 

Masselman Zeefdruk en farmaceutisch bedrijf Citeq vinden de uitwerkingsregels voor 'hun' plandeel zo vaag dat zij vrezen dat de oprukkende bebouwing ten koste gaat van hun bedrijfsactiviteiten. Met name Citeq wil perspectief houden op uitbreiding ter plaatse, zegt directeur Kees van der Graaf. Het bedrijf werkt met gerecombineerde eiwitten die in gevarenklasse 3 vallen. Daarom moet de afstand tussen Citeq en de kantoren minstens tweehonderd meter bedragen.

 

De Raad van State geeft de bedrijven gelijk. De Raad vindt dat een plan meer zicht op de hoofdlijnen moet bieden naarmate er meer gevestigde belangen op het spel staan. Een plan voor een verstedelijkt gebied moet daarom voldoen aan 'meer stringentere uitwerkingsbepalingen' dan een plan voor een buitengebied. Tegen deze achtergrond is het plandeel voor het kantorenpark te globaal. De gedeputeerden hebben volgens de Raad van State onvoldoende onderzocht of de uitwerkingsbepalingen waarborgen dat rekening wordt gehouden met de betrokken belangen.

 

De uitspraak komt er volgens Bertil Westers, de advocaat van Masselman en Citeq, op neer dat daar geen kantoren gebouwd mogen worden. Citeq-directeur Kees van der Graaf suggereert er een 'biosciencepark' van te maken. 'Groningen heeft de life sciences immers hoog in het vaandel staan.' Maar de gemeente blijft uitgaan van een kantorenpark op het terrein, zegt woordvoerder Johan de Boer. 'Wij zullen een nieuw bestemmingsplan maken. Natuurlijk in goed overleg met de bedrijven.'

 

Ook op het tweede deel van de uitspraak van de Raad van State reageert de gemeente ongebroken. 'De bouw van de woonflat begint mogelijk dit jaar. Maar de flat zal wel iets kleiner worden en meer afstand houden tot de achterliggende bebouwing.' De Raad van State vindt namelijk dat de provincie en de gemeente onvoldoende hebben onderzocht wat de gevolgen zijn van zo'n grote en hoge woonflat voor de woonkwaliteit van de huizen die vlak achter de toekomstige flat liggen. Provincie-woordvoerder Wim Trip: 'Het is een duidelijke uitspraak. De gemeente moet haar huiswerk overdoen en de provincie dus ook.'

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie