Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woonbeleid in vier Zuid-Hollandse gemeenten moet beter

Het huidige programma is slechts een optelsom van individuele projecten, stelt de Rekenkamer.

28 augustus 2024
Mannen werken aan fundament van woning
Shutterstock

Het gemeentelijk woonbeleid in Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg moet effectiever worden om in 2030 voldoende woningen te realiseren voor alle doelgroepen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Rekenkamer voor de vier gemeenteraden.

Jurist Handhaving Leefomgeving

Gemeente Stichtse Vecht
Jurist Handhaving Leefomgeving

Secretaris-directeur Gemeenschappelijke Regeling Jeugdwet en Wmo Midden-Holland

Leeuwendaal in opdracht van Gemeente Gouda
Secretaris-directeur Gemeenschappelijke Regeling Jeugdwet en Wmo Midden-Holland

Beperkte ruimte en instrumenten

Binnen de vier gemeenten is beperkt ruimte voor woningbouw. Woningcorporaties pleiten voor het onderzoeken van mogelijkheden voor herontwikkeling van maatschappelijk vastgoed in combinatie met wonen. De gemeenten hebben weinig eigen grondbezit, waardoor actief grondbeleid voor meer sturing op woningbouw maar beperkt mogelijk is. Ook wordt er momenteel weinig gebruikgemaakt van instrumenten als regionale versnellingstafels en subsidiemogelijkheden.

Optelsom van individuele projecten

De bouwdoelstelling en planningscapaciteit voor woningen tot 2030 is bij de meeste gemeenten ontoereikend, stelt de Rekenkamer van Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg (WVOLV). Er ontbreekt een vertaalslag van beleid naar uitvoeringsprogramma's. Het huidige programma is slechts een optelsom van individuele projecten, waarbij niet altijd duidelijk is of het om bruto of netto toevoegingen gaat.

De ambtelijke capaciteit in de vier gemeenten is krap.  Dat leidt tot veel inhuur van externe krachten en dait komt volgens de Rekenkamer de continuïteit bij complexe woningbouwprojecten niet ten goede. Ontwikkelende partijen hebben behoefte aan meer expertise en continuïteit bij gemeenten, en ervaren de gemeentelijke organisatie vaak als traag en ingewikkeld.

Gemeenteraden onvoldoende geïnformeerd

De gemeenteraden ontvangen momenteel slechts ad hoc informatie over woningbouw. Er vindt geen structurele sturing plaats op de realisatie van doelen richting 2030, zegt de Rekenkamer. De focus ligt sterk op het behoud van de karakteristieke identiteit van de eigen gemeente en de belangen van de eigen inwoners, en minder op het realiseren van maatschappelijke opgaven.

De Rekenkamer adviseert de gemeenten onder meer om een omgevingsvisie op te stellen met zoeklocaties voor woningen, een woningbouwprogrammering te maken met 130 procent planvoorraad, actiever grondbeleid te voeren, en een woonmonitor in te stellen. De colleges van B&W van de vier gemeenten kunnen zich grotendeels vinden in de onderzoeksresultaten, die vorige week aan de gemeenteraden zijn aangeboden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Zonder een goed immigratiebeleid kan slechts, op de hele lange termijn, het woningtekort beperkt dalen. De VVD heeft met haar recent geopenbaarde beleid inzake arbeidsmigratie juist laten zien dat de VVD geen echte keuzes wil maken. De VVD wil subsidies verstrekken voor robotisering. Dus de ondernemer krijgt er alleen nog een voordeeltje bij. Meer bouwen heeft geen enkele zin, het is een druppel op de gloeiende plaat. Het is vijf voor twaalf, er zijn inmiddels 1,2 miljoen arbeidsmigranten in Nederland en die moeten allemaal wonen, werken, recreëren etc. Om dat mogelijk te maken zijn er nog meer arbeidsmigranten nodig. We zitten in een kwantitatieve vicieuze economische groeicirkel, waarin de PVV, BBB en ook de VVD de asielzoeker de schuld willen geven, als afleidingsmanouvre. Waar het echt om gaat dat is dat aan de huidige situatie goed wordt verdiend. Dat wil men in stand houden.
Advertentie