Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Winkelleegstand daalde in 2022 sterk

Het aantal leegstaande winkels daalde in 2022 tot het laagste niveau in tien jaar. Het online shoppen lijkt voorzichtig op z'n retour

09 januari 2023
winkel-leegstand.jpg

Beelden van aaneengesloten leegstaande winkelpanden in de aanlooproutes naar het centrum lijken steeds zeldzamer te worden. De winkelleegstand in Nederlandse gemeenten kwam volgens marktonderzoeker Locatus eind vorig jaar uit op het laagste niveau sinds 2011: 6 procent. Al zijn er grote regionale verschillen.  

Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

JS Consultancy
Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

Accountmanager

Metaregistrar
Accountmanager

Verrassend

Verrassend, aldus directeur onderzoek Gertjan Slob van Locatus, dat door de personeelstekorten in de detailhandel en de sterk opgelopen inflatie eerder op een stijging van de leegstand had gerekend. Maar waar de horeca inderdaad panden inleverde, nam het aantal winkels in de speelgoedbranche weer toe. 

Max

‘Jarenlang hebben veel mensen veel online gekocht, maar daar zit een max aan. Mensen zullen voor een deel van hun aankopen naar de winkel blijven gaan’, aldus Slob tegenover persbureau ANP. Daarbij speelt volgens hem ook het gewijzigde retourbeleid van veel webshops een rol. Zo moeten klanten vaker betalen om online bestelde artikelen te retourneren. In een fysieke winkel kan dat nog altijd kosteloos.

Transformatie

De winkelleegstand nam in de loop van 2022 af met ruim 1.700: van 14.482 lege winkels aan het begin van het jaar tot 12.722 panden eind december. Dat is een daling van ruim 12 procent. Daarbij speelt ook  transformatie van leegstaande winkelpanden een rol. In 2022 kwamen er 4.900 nieuwe winkelpanden bij, maar kregen ook 8.600 een andere functie, meestal woningen.

Onvoorspelbaar

Volgens Locatus zal de leegstand in 2023 waarschijnlijk nog iets verder afnemen, maar veel verdere daling zit er niet meer in.  ‘In een gezonde markt staat zo'n 4 tot 5 procent van de panden leeg. Dat komt omdat er altijd wel wat verschuivingen zijn, naast plekken die niet langer interessant zijn voor ondernemers. De leegstand zal dus niet heel veel lager uitkomen.’ Aan een concrete voorspelling wil Slob zich niet wagen. ‘Daarvoor was de afgelopen tijd veel te onvoorspelbaar, met bijvoorbeeld de coronacrisis en de opgelopen inflatie.’
 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Er is nog steeds geen level playing field tussen webwinkels en fysieke winkels. Amazon bijvoorbeeld betaalt zijn personeel minimumloon op basis van 40 uur per week + 5% en heeft geen pensioenregeling. Het is klotewerk bij Amazon. Alleen mensen die echt niets anders kunnen krijgen en geen recht hebben op een uitkering, gaan er werken en dan het liefst zo kort mogelijk. De helft van het personeel werkt er op uitzendbasis. De CAO retail non food is veel gunstiger. Met een pensioenregeling. Het kan niet zo zijn dat een bedrijfstak als het online verkopen alleen kan bestaan als er voldoende slaven voorhanden zijn. Het is onbegrijpelijk dat brancheverenigingen voor winkeliers voor de praktijken van Amazon niet in de hoogste boom zijn geklommen. Het is oerdom. Uiteindelijk wordt het personeel van Amazon een kostenpost voor ons allen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Bulgaren die na vijf jaar wit werken van rechtswege beschikken iover een verblijfstitel voor onbepaalde tijd. Nederland moet het slimmer gaan aanpakken. Het verhogen van lasten voor inhuur van menselijk kapitaal moet zeer sterk omhoog. Daarnaast moet er ook een milieubelasting op de excessen van de distributie economie. Het tolerante beleid dat niet is gebaseerd op besef van algemeen belang holt ons uiteindelijk aan alle kanten uit. En van het geld dat er wordt achterover gedrukt, vliegt Jeff Bezos naar de maan.
Advertentie