Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Windmolens mogelijk minder slecht voor gezondheid

Onderzoeksbureau NIVEL vond geen harde verbanden tussen windturbines en gezondheidsschade bij omwonenden.

22 december 2023
windturbine
Shutterstock

De eerste ‘gezondheidsverkenning windturbines’ toont ‘weinig tot geen significante verbanden’ tussen de plaatsing van windturbines en gezondheidsproblemen bij omwonenden. Maar de klachten daarmee ongegrond verklaren, dat doen de samenstellers ook weer niet.

Senior medewerker bezwaarafhandeling WOZ

BghU
Senior medewerker bezwaarafhandeling WOZ

Directeur-bestuurder - Stichting Amaryllis (via PublicSpirit)

Amaryllis
Directeur-bestuurder - Stichting Amaryllis (via PublicSpirit)

Behoedzaam

Het is behoedzaam proza in deze verkenning van NIVEL, dat onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek doet naar thema’s met een groot maatschappelijk belang. Dat geldt zeker voor de omstreden plaatsing van windturbines op land, waartegen omwonenden vaak te hoop lopen.

Te klein

NIVEL constateert onder meer een ‘significante associatie’ tussen windmolengeluid boven 32 decibel en voorgeschreven pijnstillers voor de periode van 2019-2021. Maar dat aantal mensen was te klein om sterke conclusies aan te verbinden. ‘Kortom: dit onderzoek geeft geen steun aan het zich voordoen van zodanig veelvuldige of sterke gezondheidsproblemen rond windturbines dat daarvoor de huisarts wordt benaderd.’ Het sluit die gezondheidsproblemen niet uit, 'maar deze blijken niet samen te hangen met nabijheid tot een windturbine of een hoger geluidsniveau'.

Nabijheid

De onderzoekers benadrukken dat de voornaamste focus bij hun onderzoek lag op de nabijheid van windturbines, en niet specifiek op de aard van de blootstelling (‘visueel of auditief’). Aan de andere kant stellen zij vast dat visuele klachten van omwonenden vaak zijn verweven met klachten over geluidsoverlast: ‘Irritatie door visuele aspecten kan bijdragen aan, of zelfs de irritatie door geluid versterken, en andersom.’

Meerdere landen

Omdat het aantal omwonenden van windturbines in Nederland beperkt is, raadt NIVEL aan het onderzoek over meerdere landen in Europa uit te breiden. En ook om onderzoek over een langere periode te verrichten, ‘om eventuele gezondheidsproblemen die zich in de loop van de tijd kunnen voordoen, vast te leggen.’  

RIVM

In een Kamerbrief als reactie op het rapport kondigt minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, D66) aan dat het RIVM  vanaf 2024 aanvullend onderzoek gaat doen naar de gezondheidseffecten van windturbines. De uitkomst wordt in 2027 verwacht.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
De kop van het artikel zegt het al, het is dus slecht voor de gezondheid, maar minder..... De aanbevelingen in de conclusie van het rapport (beperkingen) geven het ook al aan, het onderzoek dat door het ministerie van VWS is gefinancierd is dus feitelijk statistisch onbruikbaar, en zeker door het gebrek van een placebo groep. Verder gaat het over gemiddelde geluidsniveaus terwijl het moet gaan over het maximale tonale effect en de repeterende puls amplitude ervan (luchtdruk variaties), dat veroorzaakt de meeste stress en insomnia problemen. I.p.v. nog meer onderzoek kan men ook gewoon m.b.v. een simpele enquête de afstand van de turbines tot bewoning dermate ruim bemeten dat de overlast gewoon nihil is, en dit in de nationale wetgeving vastleggen.
Advertentie