Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincies komen met wolvendraaiboek

IPO maakt wolvendraaiboek

04 juli 2016

Hoe om te gaan met de wolf? Met een wolvendraaiboek zetten de provincies op een rij wat er moet gebeuren en door wie wanneer in Nederland een wolf wordt gesignaleerd. Provincies zijn zo goed voorbereid in het geval de beschermde diersoort de landsgrens weer passert, meent het Interprovinciaal Overleg IPO.

Praktijkervaring

Provincies zijn verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van wolven en voor het afhandelen van schades. Het IPO stelde het wolvendraaiboek op in samenwerking met BIJ12/Faunafonds, onderzoeksinstituut Alterra en het ministerie van Economische Zaken. Het draaiboek was al in voorbereiding toen in maart vorig jaar een jonge wolf vanuit Duitsland in Nederland terechtkwam. Die situatie leverde wel veel praktijkervaring op over de te nemen stappen en maatregelen, zegt Sabrina Leidelmeijer van de provinciale uitvoeringsorganisatie BIJ12.

Beschermde status

De snelle groei van de Duitse wolvenpopulatie sinds 2000 was aanleiding om ook in Nederland na te denken over wolvendraaiboek, waarmee provincies effectief kunnen handelen wanneer zij wolven op hun grondgebied krijgen. Vanwege de beschermde status van het dier mag een wolf niet worden gedood, verwond of gevangen. Hoe provncies en terreinbeheerders dan wel moeten omgaan met wolven, of met de schade die zij veroorzaken, staat nu in het draaiboek beschreven.

Schadevergoeding

Het gaat om richtlijnen, niet om een dichtgetimmerd plan, aldus het IPO. Door praktijkervaringen met rondzwervende wolven kan het nodig zijn om het document aan te passen. In het draaiboek staan ook afspraken over tegemoetkoming in schade veroorzaakt door wolven. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade voor veehouders, maar ook voor hobbyboeren.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
Biodiversiteit kunnen we alleen maar toejuichen, zit er toch nog een mooi kantje aan open grenzen..

Ronald
De Duitse populatie groeit en vanzelf zal een eenzame man de grens oversteken. De natuurgebieden van Nederland zijn niet geschikt voor het onderhouden van een roedel. Argument over tijgers gaat niet op, die horen hier niet thuis. En toen de leeuwen hier nog liepen klommen wij nog in bomen.



Aanvallen op mensen is onzin, de meesten die wonen in het gebied van de wolf zien ze niet, de enkeling die het geluk heeft ze te zien kan het navertellen. Er sterven meer mensen door haaien dan wolven, toch zwemmen we massaal in de zee.
Paul / projectleider
Tha afschot, als er nu gewoon zwijnen en edelherten in Drenthe mochten wonen, dan werd het misschien nog wat met de wolven in NL



@ Zottegem Er zijn heel veel vossen, omdat er voor vossen heel veel te eten is en ze niet te bang zijn voor mensen. Roofdieren worden gereguleerd door het voedselaanbod, niet andersom.
Jeannette
Ik heb toch liever oer runderen lopen in het gebied rondom mij dan wolven. Misschien onterecht, maar het klinkt wel iets minder gevaarlijk. Maar fijn dat er een draaiboek is. Dan hoop ik maar niet dat de roedel wolven snel groter wordt en dat ze zo schuw blijven als nu en niet te veel honger krijgen, dan komt het vast goed.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Heb ooit een programma van VPRO-televisie gezien over wolven in de 19e eeuw in Nederland. Daaruit bleek dat er diverse gemeentelijke verslagen uit die tijd bestaan over wolven die mensen, waaronder kinderen aanvielen en doden. Dergelijke roofdieren passen niet in een dichtbevolkte samenleving als de onze.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Angst is een slechte raadgever. Laten maar eens kijken hoe het in Duitsland gaat. Overigens is de medemens veel gevaarlijker voor kinderen dan wolven. In de Haagse duinen was er veel scepsis tegen de komst van de grote oerrunderen. Uiteindelijk gaat het prima en is iedereen er blij mee. Ik hoop wel dat Staatsbosbeheer de ontwikkeling heel nauwkeurig gaat monitoren en geen massaal afschot hoeft te komen zoals bij de herten en de reeën. Grootste probleem is het ontbreken van natuurlijke vijanden in de Nederlandse fauna. De vos is een prachtig, edel dier, maar hij eet nu wel te veel eieren van futen en andere watervogels op. En bij gebrek aan wolven moeten er massa's reeën en zwijnen worden afgeschoten.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Als angst een slechte raadgever is, kunnen we hier misschien ook wel leeuwen of tijgers los laten lopen. Ik word liever geregeerd door angst dan door onderschatting.

Advertentie