Wegbeheerders hollen van oude naar nieuwe gaten
Evenals vorig jaar hebben de meeste wegbeheerders zich opnieuw laten overvallen door het winterweer. Vooral gemeenten waren letterlijk nog bezig de gaten van de vorige winter te stoppen terwijl de eerste gaten van deze winter er al weer naast lagen.
Zelfde bandje
Niet dat gemeenten op dit tijdstip al dit soort winterweer hadden hoeven te verwachten, maar feit is wel dat de meesten er ook niet klaar voor waren. Directeur Paul Landa van het Asfalt Kennis Centrum kan dan ook bijna letterlijk hetzelfde bandje opzetten als vorig jaar: gemeenten zijn de grootste wegbeheerders van ons land, maar de budgetten die ze voor onderhoud uitrekken blijven jaar na jaar achter. Kijk dan ook niet raar op dat de wegen bij vorst zwaar achteruitgaan.
Winterweer geen incident
‘Er is niet veel geleerd van vorig jaar of het jaar daarvoor, toen het ook streng vroor en de eerste problemen in het asfalt zich deden gelden. Wegbeheerders moeten zich voorbereiden op meerdere strenge winters achter elkaar, in plaatst van nu per winter maar te hopen dat het om incidenteel zwaar weer gaat’, aldus Landa. Het kenniscentrum is een samenwerkingsverband van MKB-bedrijven uit de wegenbouw sector. Het zijn deze aannemers die momenteel in opdracht van de gemeenten de eerste schade aan het herstellen zijn.
Budget te laag
Voor een schatting van de totale schade is het volgens Landa nog veel te vroeg. Wel waagt hij zich aan een andere voorspelling: de budgetten zullen ook nu weer te laag zijn en te laat beschikbaar komen. ‘Het herstelwerk van vorig jaar kon eigenlijk pas na de zomer serieus worden ingezet, omdat de budgetten pas tegen die tijd waren vastgesteld. Mede daardoor gaan we nu rechtsreeks van de oude door naar de nieuwe’.
Technieken
Er zijn verleden jaar een paar nieuwe technieken toegepast waarmee asfalt bij lage temperaturen beter kon worden verwerkt. Over hoe deze stukken wegdek zich nu houden kan Landa nog niet veel zeggen. ‘Ik heb niet de indruk dat de schadeplekken van vorig jaar nu nog zwakke plekken zijn. Soms is de ondergrond en de wegfundering aangetast, maar dan redt een laagje asfalt je zo wie zo niet meer’.
Ploeg met emmers
Om meer schade te voorkomen geeft Landa de volgende tip: gemeenten, trek het hele jaar weer met een klein onderhoudsploegje door de stad. Zoek de scheuren en beschadigingen, gooi er een emmertje asfalt in en je voorkomt een hoop ellende in de wintermaanden. ‘De scheur van nu is het gat van morgen, het is allemaal te voorspellen, je hoeft je niet laten verrassen’.
Daarnaast is onderhoud plegen tijdens winterweer voornamelijk een noodreparatie. In het voorjaar zullen deze vaak vervangen dienen te worden. (slechte aanhechting en uitzetting van de asfalt bij hogere temperaturen)
Wegenonderhoud is niet; "gooi er een emmertje asfalt in en je voorkomt een hoop ellende in de wintermaanden", wanneer dit niet met de juiste reparatietechnieken word gerepareerd dan zullen reparaties in de winter weer stuk gaan. Kwaliteit en niet de prijs moet de beslissende factor zijn, uiteindelijk is dit op de lange termijn goedkoper. Maar wie denkt er aan de lange termijn?