Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kunstmestfabrikanten mogen struviet krijgen van waterschappen

De waterschappen hebben toestemming gekregen om struviet, een zeer vruchtbare soort mest, te leveren aan kunstmestfabrikanten.

ANP
07 november 2022
Struviet uit rioolwater
Struviet uit rioolwater

Na zes jaar onderzoek hebben de waterschappen toestemming gekregen om struviet, een fosfaat uit rioolwater, te mogen leveren aan kunstmestfabrikanten. Daarmee komt er volgens de Unie van Waterschappen een einde aan het automatisme dat al het afvalwater uit rioolwaterzuiveringen als afval wordt beschouwd en niet verder gebruikt mag worden. De waterschappen zeggen dat ze nog veel meer grondstoffen uit rioolwater kunnen winnen, waardoor ze veel duurzamer kunnen gaan werken.

Senior Financieel Adviseur

Publiek Netwerk i.o.v. Hoogheemraadschap Delfland
Senior Financieel Adviseur

Ondernemende Onderzoeker

Publiek Netwerk in opdracht van Blik op Werk
Ondernemende Onderzoeker

Vruchtbare soort mest

Struviet is een kostbare en schaarse stof die nodig is om planten te laten groeien. Het magnesiumammoniumfosfaat wordt op de rioolwaterzuivering bewerkt tot een zeer vruchtbare soort mest. in 2015 vroegen de waterschappen al aan het ministerie van Waterstaat om struviet niet langer te bestempelen als afval, maar daarvoor was veel onderzoek nodig. Zo moest onder meer worden vastgesteld of er geen medicijnresten meer in de stof achterbleven. Drie waterschappen hebben het onderzoek uitgevoerd.

Bioplastic

De waterschappen winnen ook al onder meer bioplastics, vetzuren en biomassa terug uit rioolwater en willen dat nu ook op de markt brengen. 'Er is een enorme potentie, maar er is wel veel meer tempo nodig om ook voor andere stoffen toestemming te krijgen. Als Nederland in 2050 circulair wil zijn, moet het Rijk de regie nemen. Anders missen we veel kansen', aldus de Unie van Waterschappen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Nederland gaat kapot aan het nul risico beginsel. Er hoeft maar iets op het gebied van gezondheid, milieu of wat dan ook te spelen en Nederland schiet in een verschrikkelijke stress. Er is altijd wel een pressie- of belangengroep die tegen beter weten in stelt dat eerst sluitend bewezen dient te worden dat het risico van het voornemen nul is. Dat is dodelijk voor het goed functioneren van onze samenleving.

Doelen op het gebied van hergebruik van stoffen, op het gebied van klimaatbeheersing, op het gebied van woning- en utiliteitsbouw worden niet gehaald omdat er altijd mensen zijn die problemen zien waar die niet zijn. Dat dient te stoppen.

Dat het struviet niet schadelijk is, was volgens het RIVM al in maart 2018 aannemelijk. Toen al had met het hergebruik begonnen kunnen worden. Maar nee, 5 jaar en heel veel verspilde grondstoffen verder mag het. Dat dient te stoppen.
Advertentie