Wachttoren
B en W mogen de vrijstelling en bouwvergunning voor een moskee met dienstwoning baseren op twee verschillende vrijstellingscategorieën. De dienstwoning mag daarbij worden aangemerkt als woning.
Al jaren zit de stichting Fatih met haar moskee in noodgebouwen aan de Berkstraat in Oldenzaal. Maar in oktober 2007 begint dan eindelijk de bouw van een nieuw, moderne gebedshuis. Het gebouw krijgt een paar kleine ramen op de eerste en tweede verdieping. De imam die op de tweede etage komt te wonen, heeft daardoor geen inkijk bij de buren aan de overkant van de straat, zegt Fatih-voorzitter Sadettin Mumcu.
Maar nu ligt de bouw alweer een jaar stil en zit Fatih in een oud schoolgebouw. Dat huurt de stichting tegen een commerciële marktprijs. Mumcu is namelijk gemeenteraadslid voor Werknemers Groepering en de schijn van vriendjespolitiek moet worden vermeden. Dàt er een moskee komt: daar hebben de omwonenden geen probleem mee, zegt hun advocaat Erik Averdijk. Maar het gebouw is twintig centimeter te hoog. Bovendien passeert de gevel de rooilijn, waardoor het te dicht tegen de nabijgelegen huizen komt te staan. Verder is het onduidelijk hoe het parkeerprobleem wordt opgelost. Maar het belangrijkste bezwaar is volgens Averdijk dat de imam op de tweede etage een dienstwoning krijgt. Dat de geestelijke vanuit een soort wachttoren op hen kan neerkijken, voelen de bewoners als een inbreuk op hun privacy.
Eind 2006 krijgt Fatih een ontheffing voor de extra hoogte, het iets grotere bouwoppervlak en de dienstwoning. De aangevraagde vrijstelling en bouwvergunning worden echter geweigerd. Fatih maakt bezwaar tegen de weigering . Tegelijkertijd maken omwonenden bezwaar maken tegen de ontheffing. Daarop verklaren B en W het bezwaar van de omwonenden niet-ontvankelijk, maar dat van Fatih wel. Fatih krijgt alsnog een vrijstelling en een bouwvergunning.
De omwonenden gaan in beroep. Daar beperkt de voorzieningenrechter zich tot twee formele kwesties en blijft de rest van de bezwaren buiten beschouwing. In hoger beroep gebeurt hetzelfde. Dat B en W het bezwaar van de omwonenden niet-ontvankelijk hebben verklaard, vindt de Raad van State terecht. Volgens de Woningwet mag je niet alleen maar beroep aantekenen tegen de vrijstelling zonder daarbij ook de vergunning aan te vechten. Dit verbod moet onnodige procedures voorkomen, zo onderstreept de Raad weer eens.
De tweede kwestie is dat B en W in één besluit de moskee onder vrijstellingscategorie II A 2 laten vallen en de dienstwoning (die niet op een bedrijfsterrein staat) als een woning onder een andere categorie, namelijk categorie II A 1. De bewoners vinden dat dat niet kan. De Raad van State vindt van wel. Na deze tegenslag voor de onwonenden moet de rechtbank Almelo zich buigen over hun resterende bezwaren. Ondertussen gaat Fatih ervanuit dat de vergunning weer geldt. Sadettin Mumcu: ‘Wij gaan verder met de bouw.’ Wethouder Rob Welten: ‘De vergunning herleeft inderdaad. Maar we zijn nog in gesprek met de bewoners en de moskee. Ik sluit niet uit dat wij in goed overleg tot een oplossing komen en de bezwaren van tafel gaan.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.