Gemeenten steunen Ollongren bij wet bouwkwaliteit
Minister Ollongren (BZK) en de VNG zijn het eens over een nieuw stelsel van toezicht op de bouw. Met de steun van de gemeenten hoopt de mini
Minister Ollongren (BZK) en de VNG zijn het eens over een nieuw stelsel van toezicht op de bouw. Met de steun van de gemeenten hoopt de minister de Wet kwaliteitsborging dit keer wèl door de Eerste Kamer te krijgen.
Bezwaren
In een brief aan de Eerste Kamer zegt de minister nog steeds te verwachten dat de wet in 2021 in werking treedt. Ze hoopt dat het akkoord met de VNG tegemoet komt aan eerder bezwaren van de senaat. Anderhalf jaar geleden stuitte minister Plassterk op bedenkingen tegen het wetsvoorstel van toenmalige oppositiepartijen in de Eerste Kamer. Zij vrezen dat het in nieuwe stelsel de gemeenten de controle over de veiligheid en kwaliteit van de bouw verliest, omdat de toezicht en informatie over de bouw bij andere partijen komt te liggen. De minister heeft nu toegezegd dat de wet eerst in de praktijk getoetst gaat worden, en na drie jaar zal worden geëvalueerd.
Verantwoordelijkheid
De nieuwe wet legt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van bouwwerken bij de bouwers. Die worden straks verplicht om een onafhankelijk bureau, de ‘kwaliteitsborger’, in te schakelen dat bouwplannen toetst op veiligheid en tijdens de bouw toezicht houdt op het nakomen van de wettelijke bouwvoorschriften. Met de wet wil het kabinet vooral de positie van de opdrachtgever of koper te beschermen: die kan vaker de bouwer aansprakelijk stellen voor de kwaliteit van bijvoorbeeld een woning.
Gezag
De minister heeft nu in het gesloten akkoord met de VNG benadrukt dat de gemeente wel het bevoegd gezag blijft. De gemeente kan nog steeds onafhankelijk handhavend optreden als dat nodig is, en altijd over alle rapportages beschikken die de kwaliteitsborger opstelt.
Meerderheid
Ollongren wil de wet nu liefst snel als hamerstuk door de Eerste Kamer krijgen. Ze heeft wel haast: de partij die in 2017 bezwaar maakte, het CDA, is nu een regeringspartij. Maar de potentiële meerderheid voor de wet zou na de Statenverkiezingen in maart best eens kunnen afnemen. De bouwsector blijft kritisch. Zij zien in de wet een hoop extra rompslomp voor de bouwers, wat vertraging alleen maar groter maakt.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
2: dus nu moet een wet in allerijl worden ingevoerd zodat aankomende verkiezingen het niet kunnen tegenhouden. Wat voor onzin is dit?