Vlag halfstok na foutje
Als door een computerverschrijving in een besluit staat dat Gedeputeerde Staten de wijziging van bestemmingsplan B afkeuren, terwijl dat bestemmingsplan K moet zijn, mag het college die fout niet herstellen met een nieuw besluit. Daardoor sleept de procedure over bouwvergunningloze vlaggenmasten in Bleiswijk zich nog even voort.
Twee van de drie huizen in het Oranjegezinde Bleiswijk hebben een vlaggenmast in de tuin. Er zijn maar weinig burgers die weten dat je voor het plaatsen van zo’n mast een bouwvergunning nodig hebt. Normaal gesproken kraait daar geen haan naar. Maar Lenneke Rosmolen uit de gelijknamige Bleiswijkse straat wel. Zij stoort zich eraan dat haar buren, de Paulusma’s, hun zeven meter hoge mast ‘als enigen op twintig centimeter van de erfgrens’ hebben neergezet.
De betrekkingen tussen beide buren laten vanaf het begin te wensen over. En dat maakt het voor Lenneke Rosmolen moeilijk de overlast van de mast te verdragen. Vooral als de vlag halfstok hangt. Zo is het wapperen van de vlag na het overlijden van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernard schadelijk voor de aanplant. Volgens Lenneke Rosmolen moeten de buren zich gewoon aan de regels houden. En moet de gemeente die regels handhaven.
De gemeente Bleiswijk - in 2007 opgegaan in de gemeente Lansingerland - voelt hier weinig voor. Want dan moeten álle illegale vlaggenmasten in de gemeente worden aangepakt. In 2006 tikt de Raad van State de gemeente op de vingers voor deze passiviteit.
De gemeenteraad van Lansingerland besluit daarop dat vlaggenmasten die zonder bouwvergunning zijn neergezet, gelegaliseerd moeten kunnen worden. Daarvoor wordt in zeventien bestemmingsplannen een vrijstellingsbevoegdheid opgenomen.
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland keuren deze wijziging voor zestien bestemmingsplannen goed. Maar de bedenkingen die Lenneke Rosmolen op de hoorzitting uit, brengen het college ertoe het bestemmingsplan waarin de Rosmolen ligt af te keuren.
Willekeur, zo ervaren B en W van Lansingerland en de Paulusma’s de situatie dat illegale vlaggenmasten overal gelegaliseerd kunnen worden, behalve aan en rond de Rosmolen. Ze gaan hiertegen in beroep bij de Raad van State.
Bij de Raad van State spitst de strijd zich niet toe op de willekeur, maar op een formaliteit. Door een fout in het ‘informatiesysteem’ staat in het GS-besluit namelijk dat de wijziging van het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ is afgekeurd in plaats van ‘Korenmolenhoek’ waarin de Rosmolen ligt. GS verbeteren dat twee weken later.
De Raad van State vindt deze verbetering geen ‘herstel van een kennelijke verschrijving’, maar een nieuw besluit. En dat is volgens (artikel 10:29 van) de Algemene wet bestuursrecht niet toegestaan. Gedeputeerde Staten moeten nu het oorspronkelijke goed- c.q. afkeuringsbesluit publiceren. Dat betekent dan weer dat B en W een vrijstelling kunnen verlenen aan Paulusma en andere bewoners in de Korenmolenhoek. Hiertegen kan Lenneke Rosmolen echter in beroep gaan. H.J.C. Paulusma: ‘We hebben echt geen fles champagne ontkurkt na deze uitspraak.’
Lenneke Rosmolen: ‘Ik staak de strijd pas als Paulusma de vlaggenmast anderhalve meter van de erfafscheiding zet.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.