Vismigratie-rivier door Afsluitdijk moet zalm redden
Om de visstand in het IJsselmeer en andere binnenwateren te verbeteren moet er een vijf kilometer lange vismigratie-rivier langs en door de Afsluitdijk komen.
Om de visstand in het IJsselmeer en andere binnenwateren te verbeteren moet er een vijf kilometer lange vismigratie-rivier langs en door de Afsluitdijk komen. Dat stellen vier particuliere natuur- en visserijorganisaties. De betrokken provincies en gemeenten omarmen het plan.
Op de schop
De Afsluitdijk gaat de komende jaren grondig op de schop. In 1932 aangelegd is de dijk volgens het kabinet hard toe aan een opknapbeurt, al was het alleen maar om de veiligheid van het achterliggende gebied ook de komende decennia te garanderen. Tegelijk worden er plannen ontwikkeld om de ecologie en de recreatiemogelijkheden te verbeteren.
Ambitieagenda
Het Rijk ontwikkelt de nieuwe dijk in nauw overleg met onder anderen de provincies Noord-Holland, Friesland en de aanlandende gemeenten Wieringen en Súdwest Fryslân. Zij stelden samen de ambitieagenda Afsluitdijk op, die eind vorig jaar aan staatsecretaris Atsma werd aangeboden.
Natuur, veiligheid, recreatie
‘Hierin verwoorden we hoe wij als betrokken overheden de nieuwe Afsluitdijk globaal voor ogen hebben’, stelt de Noord-Hollandse gedeputeerde Joke Geldhof (D66). ‘Veiligheid, recreatie, natuurversterking duurzaamheid, energiewinning, het komt allemaal aan de orde’.
Particuliere voorstellen welkom
De visemigratieplannen die de vereniging tot behoud van het IJsselmeer en de Waddenvereniging in samenwerking met de visserijsector deze week voorstellen sluiten volgens de gedeputeerde ‘prima’’ aan bij de ambitieagenda. ‘De invulling van alle doelstellingen is in volle gang. Dat hoeft gelukkig niet alleen te komen van de overheden, juist particuliere voorstellen zijn meer dan welkom’.
Abrupte overgang
De passage moet het voor trekvissen mogelijk maken de Afsluitdijk op een goede manier te passeren. Niet alleen vormt de dijk een fysieke hindernis, ook de abrupte overgang van zoet naar zout is een groot obstakel. Vissen als zalm, aal, zeeforel, bot spierink en zeeprik kunnen hierdoor hun paaigebied maar moeizaam bereiken. De visstand in de binnenwateren loopt dan ook al jaren sterk terug.
Geen druppel zout in IJsselmeer
Alleen een doorsteek door de dijk is niet genoeg om de teloorgang te keren. Het plan voorziet in een heuse migratierivier die langzaam van zoet naar zout verloopt, zodat de vissen als vanouds kunnen wennen aan de verandering. De geul wordt zo aangelegd dat er ‘geen druppel’ zout water in IJsselmeer loopt.
Onderwaterkijkpunt
Geldhof is enthousiast en ziet behalve voor de vis en de natuur ook voordelen voor de recreant: ‘Je kunt er een fietspad naast leggen, of zelfs een onderwater kijkpunt maken, zodat de mensen de vissen kunnen zien langs zwemmen’ Als bestuurder is ze erg blij met dit soort particuliere plannen uit de markt.
Nog geen geld toegezegd
Reden voor de provincies om het initiatief te omarmen. ‘We zullen alle medewerking verlenen om verder onderzoek te doen en de plannen zoveel mogelijk faciliteren’. Over financiële steun wil Geldhof het nog niet hebben. ‘Daarvoor is het nog veel te vroeg. Er worden meer plannen uitgewerkt rond de dijk. Eerst kijken welke er te realiseren zijn’.
Het is maar de vraag of het ooit weer goed komt met de visstand op het IJsselmeer. Door een enorm voedselgebrek is het meer althans een "dode zee"aan het worden. Vogels kunnen hun voedsel niet meer bereiken, omdat prooivis aan de grond blijft door het heldere water.