Huiseigenaren desnoods tot verduurzamen dwingen
De overheid moet een voortrekkersrol gaan spelen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Mocht die niet snel genoeg van de grond komen, dan zou zij ‘verplichtende maatregelen’ aan huiseigenaren dienen voor te schrijven. Dat stelt ABN Amro voor in het rapport ‘Op duurzaamheid kun je bouwen’.
De overheid moet een voortrekkersrol gaan spelen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Mocht die niet snel genoeg van de grond komen, dan zou zij ‘verplichtende maatregelen’ aan huiseigenaren dienen voor te schrijven. Dat stelt ABN Amro voor in het rapport ‘Op duurzaamheid kun je bouwen’.
Versnelling
Volgens de bank is een versnelling van de verduurzaming van de gebouwde omgeving cruciaal om aan het Parijse Klimaatakkoord te voldoen. Die gebouwde omgeving zorgt voor 40 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Vooral woningeigenaren ondernemen te weinig actie. De onderzoekers pleiten voor ‘toegangelijker procedures’ in de beschikbare subsidieprojecten. ‘Nog mooier zou het zijn als deze particuliere woningeigenaren de verduurzaming als één totaalpakket aangeboden krijgen.’
Aanvullende maatregelen
Ook in de huursector zijn volgens ABN Amro aanvullende maatregelen nodig. Nu wordt jaarlijks bij 60.000 huurwoningen het energielabel verbeterd, nog geen 3 procent van het totaal. ‘Verder verkopen woningcorporaties nu vooral vastgoed met een laag energielabel, waardoor hun portefeuille verbetert, maar niet de totale woningvoorraad’, aldus Madeline Buijs, sector econoom bouw van de bank. Ze stelt dat de opbrengsten van verduurzaming (een lagere energierekening en een hogere huiswaarde) opwegen tegen de kosten.
Langzame verschuiving
Op de kantorenmarkt is verduurzaming door de overheid verplicht gesteld en dat werkt, concluderen de onderzoekers. Zij zien een vergelijkbare aanpak voor zich op de woningmarkt. ‘Mocht de verduurzaming te langzaam blijven gaan, dan zal een langzame verschuiving van vrijblijvende naar verplichte maatregelen nodig zijn.’ Nu is 98 procent van de Nederlanders nog aangesloten op het gasnet, waarmee ons land koploper is in Europa.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het gaat wel lukken hoor in Nederland met de zeespiegelstijging.
Misschien wel een goed idee om alleen de woningen boven de zeespiegel energie neutraal te maken?
Heel veel oudere woningen moeten eerst geïsoleerd worden voordat de bewoners op een warmtepomp of een andere vorm van lage temperatuurverwarming KUNNEN overstappen. Dan is het niet zo gek dat de combiketels nog even aan de muur blijven hangen. De financiering van een woning (en verbouwingsmaatregelen), werkt een beetje anders dan de financiering en exploitatie van een kantoorpand. Wij zelf zijn thuis bijna 10 jaar geleden stapje voor stapje begonnen en hebben twee jaar geleden pas afscheid genomen van de CV-ketel. Telkens als een ruimte aan renovatie toe was, hebben we ook meteen het tussenplafond geïsoleerd (dak ging niet door de aard van het gebouw) en leidingen en radiatoren vervangen. Dan heb je geen lening of extra hypotheek nodig en bereik je je doel ook. De subsidies zijn echt niet kostendekkend hoor en je kunt m.i. niet van de huidige generatie verwachten dat ze hals over kop oplost wat voorgaande generaties hebben verprutst. Ook al zouden die extra leningen dan nog zo aantrekkelijk zijn voor de banken.
Hier wordt wéér een kostenpost voor huiseigenaren bedacht - zoals bij asbestcontroles - waar ABNAMRO huieigenaren natuurlijk graag bij 'helpt', want ABNAMRO 'begrijpt heel goed waar u zich zorgen over maakt'..
Nederland zou heel wat duurzamer zijn zónder ABNAMRO. Huiseigenaren en belastingbetaler kunnen wel zónder dit soort.