Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Veluwse gemeenten willen nieuw besluit Lelystad Airport

De Veluwse gemeenten Heerde, Elburg, Epe, Hattem, Oldebroek en Voorst willen dat een nieuw kabinet een nieuw besluit neemt over Lelystad Airport. Door de coronacrisis is de druk op Schiphol sterk verminderd, dus er is nu alle tijd om alsnog een 'goed besluit' te nemen, vinden de burgemeesters. Ze roepen de informateur op om 'pas op de plaats' te maken met de regionale luchthaven.

17 juni 2021
Lelystad-Airport-Aerovista-Luchtfotografie-Shutterstock-1421115995.jpg

De Veluwse gemeenten Heerde, Elburg, Epe, Hattem, Oldebroek en Voorst willen dat een nieuw kabinet een nieuw besluit neemt over Lelystad Airport. Door de coronacrisis is de druk op Schiphol sterk verminderd, dus er is nu alle tijd om alsnog een 'goed besluit' te nemen, vinden de burgemeesters. Ze roepen de informateur op om 'pas op de plaats' te maken met de regionale luchthaven.

Fouten en verkeerde aannames

Jan Willem Wiggers, waarnemend burgemeester van Heerde, vindt dat het nieuwe kabinet het vertrouwen in de overheid moet herstellen. 'De rijksoverheid moet zich houden aan de wet- en regelgeving.' In de afgelopen jaren zijn er meermalen fouten en verkeerde aannames ontdekt in stukken van het Rijk over de opening van Lelystad Airport als luchthaven voor vakantievluchten. De opening staat ondanks nog lopende rechtszaken en ingediende bezwaren gepland voor 2022.

 

Laagvliegen vanaf Lelystad

De gemeenten vinden dat de Luchtvaartnota 2020 - 2050 heroverwogen moet worden. Er moet ook een heldere afweging komen van de negatieve effecten van Lelystad Airport op de leefomgeving van mens en dier. Daarnaast moet het ministerie uitleggen hoe het zit met de luchtruimherziening, die er voor moet zorgen dat laagvliegen vanaf Lelystad niet voorkomt. Pas na al die stappen kan er een nieuw luchthavenbesluit over Lelystad worden genomen, aldus de burgemeesters. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
Het begint bij Schiphol. Waarom Schiphol? Het zou een economische motor zijn. En dat is niet zo, blijkt uit de betere wetenschappelijke onderzoeken. Bovendien is meer dan 50% van de passagiersvluchten overstap vlucht. Daar verdient alleen Schiphol aan. Het gebied rond Amsterdam is een van de gebieden met de meeste luchtvervuiling wereldwijd. Laat die vluchten maar lekker ergens anders plaatsvinden. De heren Benschop van Schiphol en Elbers van KLM zijn helaas kind aan huis op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het is lobby, lobby, lobby. En nog verder. Ambtenaren die zich tegen de pro Schiphol koers verzetten, worden er op het ministerie uit gewerkt. Het is tijd dat we inzien dat we geen economische lobby’s moeten faciliteren, maar het algemeen belang. En dat kan betekenen dat we het NIET moeten doen. Geen Lelystad. Minder Schiphol. Waarom? Omdat we er financieel op achteruit gaan als we hiermee door gaan. Omdat het economisch beter is om andere keuzes te maken. Omdat onze gezondheid eraan gaat. Ons welzijn. Nog meer vliegen is een weg die doodloopt. Als ik die duffe en inspiratieloze kop van Kajsa Ollongren zie, dan weet ik dat daar te weinig moreel besef in zit. Als op de facebook pagina van klimaatdrammer Rob Jetten kijk, dan zie ik dat hij de hele wereld over vliegt. Wat een smerige hypocriet. Als ik kijk naar het aantal zetels van onze “groene” partij D’66, dan denk ik dat de gemiddelde Nederlander net zo weinig moreel besef en hersens heeft als Kajsa en Rob. Het komt niet meer goed. Ik hoop dat het protest van de Veluwse gemeenten iets uithaalt.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Als onze volksvertegenwoordiging duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, dan moet het ontmoedigen van vliegen beleid worden en dus niet het promoten van vliegen. Dat betekent dus geen Lelystad Airport, maar wel dat mensen iets anders moeten zoeken om hun vakanties mee te vullen. Het liefst dicht bij huis. En dat is moeilijk, want Nederland wordt steeds lelijker, viezer en drukker. Dus ook ik stap mogelijk weer in het vliegtuig. Zeker als ik straks ook niet meer naar de Veluwe wil als Lelystad Airport is geopend. Van het trekken van een grens heeft de politiek nog nooit gehoord. De formuleringen zijn altijd zo dat het toch wel kan en dan is het te laat. Het is allemaal voor de bühne.
Marieke / Influencer
Ik verwacht niet dat met Kaag, Rutte en Hoekstra er een lijn ingezet zal worden waarbij het kabinet ervoor kiest om nu eens geen belangen te faciliteren van Schiphol en de luchtvaart, maar het algemeen belang te dienen. Kijk je naar het bla bla standpunt in het verkiezingsprogramma van D’66, die de enige kritische factor zou kunnen zijn in de kabinetsformatie, dan weet je dat het doorgaat. Knap hoe deze partij steeds weer een groen likje verf over het verkiezingsprogramma weet te schilderen. “Lelystad kan alleen maar open als dan dit dat”. Natuurlijk gaat het dan door. Lelystad is het symptoom van het probleem van Nederland: de landelijke politiek die zich laat leiden door CEO’s van grote bedrijven, maar het algemeen belang en de eigen bevolking op alle fronten uit het oog verloren heeft.
Paul / projectleider
In het verlengde hiervan doe ik graag een oproep om ook nog eens kritisch te kijken naar allerlei 'noodzakelijke' snelwegverbredingen. Corona heeft laten zien dat het niet hoeft...
Heleen / Communicatie adviseur
Het ambitieniveau bij onze volksvertegenwoordigers van CDA, VVD en D’66 is helaas nihil. Het is onvermijdelijk dat het aantal vluchten moet dalen. De CO2 uitstoot neemt toe en we halen het akkoord van Parijs absoluut niet. Zoals in de reacties wordt geconstateerd heeft de luchtvaart een hele lange arm die ver is geïnfiltreerd in politiek en ambtenarij. Er wordt daardoor een bepaald economisch gewicht toegekend aan de luchtvaart, die er niet is.

Daardoor dreigt Lelystad toch open te gaan, wat onomkeerbare schade zal toebrengen aan welzijn, natuur, milieu, maar ook aan onze eigen portemonnee. Als we de negatieve externe effecten van de luchtvaart nu eens zouden beprijzen, dan wordt het vliegen vele malen duurder en zal de luchtvaart krimpen. Het is verwonderlijk dat er nog steeds sectoren zijn waarin deze effecten nog helemaal niet in de prijs zijn verwerkt.
H. Wiersma / gepens.
Voor het ontlasten van de druk op Schiphol en het vliegverkeer boven grote delen van Noord-Holland is uitbreiding/opening van het vliegveld Lelystad dringend noodzakelijk. Ook andere delen van ons land moeten maar eens een deel van de minder florissante kanten van vliegverkeer ondervinden. Wel vliegen maar niet de lasten daarvan willen dragen is geen eerlijke en dus geen reële optie. Bovendien is er in het vliegveld Lelystad al veel te veel geïnvesteerd.
Advertentie