‘26.000 woningen van het gas af is veel te weinig’
De energietransitie is in volle gang. Inmiddels zijn 26.000 woningen in Nederlands van het gas af, zo blijkt uit een inventarisatie door BNR. Maar het tempo is veel te laag om de klimaatdoelen te halen.
De energietransitie is in volle gang. Inmiddels zijn 26.000 woningen in Nederlands van het gas af, zo blijkt uit een inventarisatie door BNR. Maar het tempo is veel te laag om de klimaatdoelen te halen.
Anderhalf miljoen huizen
Het dit jaar gesloten klimaatakkoord bepaalt dat in de komende tien jaar anderhalf miljoen huizen en andere gebouwen aardgasvrij moeten worden, zodat in 2050 Nederland vrijwel klimaatneutraal zal zijn. Dat betekent dat er nog dertig jaren resteren om alle 8 miljoen gebouwen in Nederland van het gas af te krijgen. Inmiddels is dat bij 26.000 woningen gedaan. En dat is veel te weinig, zo blijkt uit een rondgang van BNR langs de netbeheerders Liander, Stedin, Enexis, Enduris en Coteq.
Onrealistisch
Want om de anderhalf miljoen woningen binnen tien jaar van het aardgas af te krijgen, zouden jaarlijks 200.000 woningen aangepast moeten worden. ‘Een onrealistische ambitie’, zegt Wim Zeiler, hoogleraar Installaties aan de TU Eindhoven tegen BNR. Hij vindt het onverstandig dat het kabinet zich eenzijdig richt op de aanleg van warmtepompen en -netten. Want volgens de hoogleraar neemt met de opwarming van de aardige juist de vraag naar koeling toe.
Honderd jaar
Ook Kornelis Blok, hoogleraar Energiesysteemanalyse aan de TU Delft, is ervan overtuigd dat we op deze manier de klimaatdoelen niet gaan halen. ‘In dit tempo gaat het nog zeker honderd jaar duren.’ Toch is hij optimistischer dan Zeiler. ‘We zijn nog maar net begonnen. Als iedereen z'n schouders eronder zet, kunnen we die 1,5 miljoen woningen aardgasvrij maken.’
Klimaatplannen
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat BNR weten dat er geen concrete doelen zijn vastgelegd voor het aantal huizen dat tot nu toe aardgasvrij moet zijn gemaakt. Pas in 2021 moeten alle gemeenten en provincies hun klimaatplannen hebben uitgewerkt in een regionale energiestrategie (RES). Daarin speelt de transitie naar aardgasvrije wijken een belangrijke rol.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wel goed dat we van Gronings gas af gaan, maar all electric is prima, ware het niet dat onze windmolentjes en zonnepanelen de energie niet altijd kunnen lveren. Dan maar bruinkool gestookte centrales in het buitenland laten leveren, zij n wij tenninste schoon.
Die leus, nog erger dan de leuzen waarmee bedrijven ons overspoelen, is hét toonbeeld van de gretigheid van lokale politici en bestuurders. Het verstand op nul, wij zijn het gewend van de transitie dossiers, en gretigheid dominant. Het zijn stemmentrekkers.
En dan maar te hoop lopen tegen de aanhang van Wilders en Baudet. GroenLinks en D66 creëren de verrechtsing van Nederland. Linkse leuzen tegen rechtse leuzen. De jaren 20 van de vorige eeuw hebben laten zien waar dat toe leidt. Emotie boven verstand, levensgevaarlijk.
Ik zie het somber in. De lokale GL en D66 politici en bestuurders roepen al om de dictatuur van de meerderheid op het klimaatdossier. Wilders en Baudet zullen de afbraak van de democratie met meer dan grote belangstelling volgen.
Wat was Claudia de Breij groots in de spiegel die zij links Nederland voorhield. Ik hoop dat het werkt, dan hoef ik niet meer te somberen, maar kan ik meebouwen.