Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Veel potentie voor optoppen in Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland kunnen bijna 30.000 woningen worden gebouwd boven op de huidige woningvoorraad.  

12 december 2023
Extra etage

Tussen 1965 en 1992 gebouwde corporatiewoningen bieden een uitgelezen kans om de woningvoorraad in Zuid-Holland uit te breiden. Volgens onderzoek van de Stec Groep kunnen 28.800 woningen op de daken worden bijgebouwd, het zogenaamde optoppen.

Teammanager Fysieke Leefomgeving en Economie

Gemeente Oirschot via Geerts & Partners
Teammanager Fysieke Leefomgeving en Economie

Opleidingsprogramma Jeugdprofessional

BMC
Opleidingsprogramma Jeugdprofessional

Maximaal één verdieping

Het grootste optoppingspotentieel bevindt zich in Rotterdam en Den Haag, met respectievelijk 8.850 en 6.890 woningen. Uitgangspunt daarbij is om vooral complexen uit de periode 1965-1992 met maximaal één verdieping uit te breiden. Iets meer dan de helft van deze woningen stamt uit die periode.  Daarnaast is 38 procent afkomstig uit de periode 1992-2008 en 11 procent uit de laatste vijftien jaar.

100.000 woningen

Eerder onderzoek uit maart van dit jaar bracht in beeld dat Zuid-Holland van alle provincies de grootste optoppingspotentie heeft. In totaal kunnen in Nederland op deze manier circa 100.000 woningen worden bijgebouwd. De grootste kansen liggen bij appartementencomplexen van drie tot acht verdiepingen in stedelijk gebied.

Corporaties

Volgens de onderzoekers zijn corporaties de aangewezen partij om kennis over optoppen te verspreiden en verder te standaardiseren. Zij zouden geslaagde voorbeeldprojecten meer moeten delen. Gemeenten zouden het knelpunt parkeernormen kunnen wegnemen door de parkeernorm te verlagen. De doorlooptijd van projecten kan worden verkort door de mogelijkheden van de kruimelregeling toe te passen, straks onder de Omgevingswet via een vereenvoudiging van procedures voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.
 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Waar mogelijk deze kansen zeker benutten. Denk er in het kader van de bouwveiligheid wel aan dat de capaciteit en de kwaliteit van de fundering ook dan nog steeds aan de eisen moet blijven voldoen.
Hans Bakker
En weer het volgende artikel in dit medium over meer bouwen.
Het probleem van Nederland is de vicieuze kwantitatieve groeicirkel. Om die huizen te kunnen bouwen, moeten we weer Polen inhuren. Die moeten ook weer wonen, eten en recreëren. Om dat te regelen, komen er nog meer Polen. En de aanleiding was voor een niet onaanzienlijk deel kassen, slachterijen en distributiecentra. Als Nederland verstandig wordt, dan komen we heel snel tot een zeer selectief migratiebeleid. Daarmee kan dit soort ellende, het optoppen van woningen, worden voorkomen.
T. Simpelmans
1. Gemeenten zouden het knelpunt parkeernormen kunnen wegnemen door de parkeernorm te verlagen. Vrije vertaling: dit probleem zou je gewoon kunnen ontkennen.
2. Van veel jaren 70 complexen is het nog maar de vraag hoe lang zij mee kunnen, gelet op de verduurzamingsdwang. Dan is het niet handig een laag toe te voegen die 50 jaar achter loopt qua afschrijving.
3. Heeft STEC ook gekeken naar de capaciteit van de lift, vluchtwegen, elektrisch vermogen, waterdruk, warmtevoorziening, afvalberging, fietsenkelder, individuele bergingen. Dikke kans dat die niet zijn berekend op meer woningen. Of lossen we dat ook op met het bijstellen van de norm?
Nico Bos
Goede anticipatie op de zeespiegelstijging waarbij uiteindelijk de randstad verdwijnt. Niet de aanlegsteigers vergeten zo halverwege de gebouwen. Die Stec groep maakt er wel een potje van, over 25 jaar zien we een voorspelbaar effect net zoals bij de gaswinning :-(
Advertentie