Uitgestelde Wabo blijft handwerk
Gemeenten moeten vergunningaanvragen na invoering van de Wabo deels handmatig blijven verwerken. De ict is niet geschikt om gegevens uit een elektronisch ingediende aanvraag te importeren naar gemeentelijke softwaresystemen.
Volgende week beslissen minister Huizinga (VROM, ChristenUnie), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg over de invoeringsdatum van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht). Uitstel is onvermijdelijk, nu de VNG heeft gevraagd om invoering per 1 oktober. Huizinga wilde de wet per 1 juli van kracht laten worden.
De Wabo voegt 25 vergunningstelsels samen tot één omgevingsvergunning. Deze moet digitaal kunnen worden aangevraagd via het zogeheten Omgevingsloket Online (OLO ). Onder meer bouw-, kap-, sloop- en milieuvergunningen gaan op in de omgevingsvergunning. Huizinga heeft eerder gezegd dat de Wabo pas wordt ingevoerd als het OLO goed functioneert en als de VNG erachter staat.
Testen
Een woordvoerster van de gemeentekoepel zegt dat zeven van de negen te testen onderdelen van het OLO inmiddels goed zijn bevonden. Twee andere onderdelen, die nodig zijn om documenten te kunnen lezen, zijn volgens de woordvoerster niet getest. ‘Daar hebben we dus geen oordeel over.’ Desondanks noemt de VNG invoering van de Wabo per 1 oktober‘ reëel’.
Evert Geerlofs, projectleider Wabo bij de gemeente Almere, zegt dat de periode tot 1 oktober nodig is om het Omgevingsloket Online aan te sluiten op gemeentelijke applicaties. Ook moeten in de komende drie maanden volgens hem de laatste tekortkomingen worden geïnventariseerd, en bij zoveel mogelijk gebruikers bekend worden gemaakt: ‘Die gegevens heb je echt nodig. Anders stuur je de dokter het veld in zonder dat hij weet welke ziektes hij allemaal kan tegenkomen.’
Volgens Geerlofs kunnen aanvragers van vergunningen via gemeentelijke websites attent worden gemaakt op onvolkomenheden. Zonodig kunnen burgers of bedrijven ook telefonisch verder worden geholpen, zegt hij.
Drie maanden
Wim Vlieger, projectleider Wabo bij de gemeente Den Haag, zegt dat gemeenten zeker 3 maanden nodig hebben om alles goed in te regelen en aan te sluiten. Net als Geerlofs, benadrukt Vlieger dat het OLO in de huidige vorm ‘zeker niet foutloos’ werkt: ‘Het is nog niet uit-ontwikkeld. En er is bijvoorbeeld ook nog geen ketentest gedaan.’
Een van de fouten in het systeem is dat een vergunningaanvrager op zijn beeldscherm de mededeling te zien kan krijgen dat hij bij de gemeente een melding moet doen én een vergunning moet aanvragen, aldus Vlieger. ‘Met een testversie van het OLO kunnen we uit de voeten. Maar wel moet dan duidelijk worden gecommuniceerd dat er nog aan wordt gesleuteld.’
Het feit dat een deel van de data uit vergunningaanvragen door gemeenten handmatig moet worden omgezet, leidt tot ‘onnodige administratieve handelingen’, erkent Vlieger. Maar een ict-versie waarbij gegevens rechtstreeks kunnen worden geïmporteerd, is voor VROM volgens hem tot dusver niet haalbaar gebleken.
Ook is de wetgeving t.a.v. vergunningen versoepeld waardoor in steeds minder gevallen een vergunning nodig is voor een verbouwing. Dat is wel aardig voor degene die wil verbouwen, maar soms een ramp voor de omwonenden. Want veel mensen houden totaal geen rekening meer met hun buren. Ook niet als het om de tijden gaat waarop wordt geklust. Doorgaan tot ver na 22.00 uur 's avonds is geen uitzondering. En denkt u dat politie dan optreedt? In Utrecht niet, in ieder geval.
Kortom, ik vind dat de wetgeving op veel punten rammelt.