Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Extra invoeringstoets voor Omgevingswet

De Omgevingswet en de Wkb worden volgens plan begin 2024 ingevoerd. Wel zegde minister De Jonge de Eerste Kamer meer monitoring toe.

24 oktober 2023
Minister Hugo de Jonge
Shutterstock

Talloos waren de zorgen die de Eerste Kamer vandaag in een debat met De Jonge deelde. Over gebrekkige participatie, een ‘onbegrijpelijk DSO’, niet tijdig aangepaste lokale verordeningen die daardoor straks niet meer rechtsgeldig zijn en de ontoegankelijkheid van de taal op de websites over de Omgevingswet. Veel meer dan een extra invoeringstoets kreeg de senaat niet bij de minister voor Volksgezondheid en Ruimtelijke Ordening los.

Regisseur wijkveiligheid

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Regisseur wijkveiligheid

Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Provincie Overijssel
Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Hygiëne

De Jonge maakte in het debat van meet af aan kenbaar dat uit oogpunt van ‘de hygiëne van het wetgevingsproces’ niet aan nieuw uitstel van de Omgevingswet valt te denken. ‘Al zouden we het willen, dan zou het niet kunnen.’ Als reactie op de vele zorgen van de Eerste kamer over de invoering van de wet stelde hij: ‘Gaat het vlekkeloos? Nee. Gaat het verantwoord: Ja.’

Toezeggingen

Wel moest De Jonge de senaat een paar toezeggingen doen over de monitoring. Er komt na een half jaar een invoeringstoets of de Omgevingswet doet wat die beoogt. Daarin zal, in tegenstelling tot de huidige monitoring die zich vooral op de staat van voorbereiding van decentrale overheden toespitst, ook aandacht zijn voor het burgerperspectief.  Ook zal de tweedekwartaalrapportage (dus over de maanden april tot en met juni 2024)  grondiger van aard zijn, om zo de feilen beter boven water te krijgen.

DSO

Volgens De Jonge blijft de stabiliteit van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) in de aanloop naar de invoering ‘ruim binnen de afgesproken service levels’. Ook de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM’s) die voor gemeenten kunnen dienen als vervanging voor het DSO zijn volgens hem afdoende getest, met uitzondering van die inzake het projectbesluit. Wat De Jonge betreft mogen gemeenten ook langer met die TAM’s doorgaan dan de hun nu toegezegde één jaar. Maar hij vermoedt dat ze daar zelf vanwege het in de lucht moeten houden van twee systemen zelf van teruggekomen.

Rood vlaggetje

Kritische noten waren er over de voortgang van het  participatiebeleid van gemeenten. Op de vraag hoeveel gemeenten hun verplichte participatieverordening al op orde hebben, moest De Jonge het antwoord schuldig blijven. Ook zullen bij invoering van de wet toekomstige ontwikkelingen of voornemens daartoe nog niet in het DSO zichtbaar zijn. Het eerste kan volgens De Jonge met een ‘rood vlaggetje op de kaart’ vrij snel worden gerepareerd. Dat ligt lastiger bij het tweede punt, die voornemens, vanwege de uniformiteit die het DSO vraagt.

Toegankelijkheid

SP-senator Rik Janssen wreef de minister in dat de websites van de Omgevingswet niet de verlangde (en verplichte) toegankelijkheid van taal hebben. Daar komt De Jonge nog met een brief op terug.

Wkb gaat door, categorie verbouw verder uitgesteld

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen wordt per 1 januari 2024 samen met de Omgevingswet ingevoerd. Wel wordt pas in juni 2024 op basis van onderzoek vastgesteld of de wet vanaf 1 januari 2025 ook zal gaan gelden voor de categorie verbouw. Dat is de uitkomst van een Eerste Kamerdebat met minister De Jonge.
Met het verder uitstellen van de verbouw (eerder had De Jonge die categorie al tot 1 juli 2024 opgeschoven) wordt de Wkb alleen voor nieuwbouw meteen vanaf 1 januari 2024 van kracht. Verder komt de minister op aandringen van senator Crone (PvdA-GroenLinks) nog met een verdere uitleg over de gedoogbeschikking die gemeenten aan bewoners kunnen afgeven als een private kwaliteitsborger gebreken constateert of een onvolledig dossier aflevert. Het handhavingskader dat de VNG voor gemeenten opstelt, wordt deze maand nog verwacht. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen ligt in Den Haag in toenemende mate onder vuur. Het CDA heeft al aangekondigd met een initiatiefwet in de Tweede Kamer de Wkb op termijn weer op de helling te gaan zetten.    

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
En geen senator die devraag heeft gesteld wat de burger nu precies gewonnen heeft met de wkb, behalve een hogere rekening.
P. Smit
Die vraag had gedurende het traject al steeds door de TK gesteld moeten worden.
Advertentie