ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Innovatie in Biobased Bouwmaterialen

TNO Innovatie Update met zes innovaties.

TNO
29 mei 2024
labtest

De specialisten van TNO doen er alles aan om wetenschappelijke kennis toe te passen op de praktijk. Dat leidt tot vele innovaties waar de bouwsector nu en in de toekomst baat bij heeft. In de TNO Innovatie Update geven we een kijkje in de keuken van TNO.

De markt omtrent biobased bouwen is volop in beweging en dat is, met het oog op de grote verduurzamings- én bouwopgave, goed nieuws. Voor TNO is biobased bouwen dan ook een belangrijk speerpunt waar stevig in wordt geïnvesteerd met mensen en middelen. Om de experimenten met hout- en biobased materialen nog beter uit te kunnen voeren, staat ook een uitbreiding van het TNO Bouwlaboratorium op stapel.

Aan deze zes belangrijke innovaties werkt TNO op dit moment:

Hoogbouw in hout, maar dan circulair

Houtbouw is al geruime tijd gangbaar, maar hoogbouw in hout is nog in opkomst. TNO onderzoekt hoe circulair of inlands hout kan concurreren met conventionele bouwmaterialen op het gebied van sterkte, levensduur en kosten.

Biobased materialen betaalbaarder maken

Huidige regelgeving leidt tot overdimensionering bij hout in dragende constructies, wat onnodige kosten veroorzaakt. TNO voert tests en sterkteberekeningen uit om te bepalen wat werkelijk nodig is om aan alle eisen te voldoen, waardoor biobased materialen kostenefficiënter worden.

Biobased isolatie toepassen in bestaande bouw

Hoewel biobased isolatiematerialen hun waarde hebben bewezen in nieuwbouw, blijft hun toepassing in bestaande bouw een uitdaging, vooral door vochtproblemen. TNO voert versnelde verouderingstests uit om de invloed van vocht op deze materialen te begrijpen en oplossingen te ontwikkelen.

biobased bouwen

Gewassen geschikt maken voor plaatmateriaal

Er is behoefte aan uitgebreide kennis en onderzoek om biobased plaatmaterialen op te schalen. TNO ontwikkelt en test plaatmaterialen die volledig bestaan uit gewassen zoals hennep, vlas en stro. De focus ligt op het rendabel produceren van deze materialen.

Regelgeving: belemmeringen wegnemen

Huidige normen zoals de Komo-normen vormen vaak een obstakel voor innovatieve biobased materialen. TNO werkt aan het aanpassen van regelgeving, waaronder CE-markering, om te zorgen dat nieuwe materialen veilig en betrouwbaar kunnen worden toegepast in de bouw.

Dragende constructies van biobased vezels

In de toekomst zullen dragende constructies steeds vaker gemaakt worden van biocomposieten met biobased vezels en lijmen. Dit biedt aanzienlijke voordelen, aangezien gewassen zoals hennep meer materiaal per hectare opleveren dan bos.

Inspiratiemiddag Biobased Bouwen NEXT Delft en rondleiding TNO Bouwlab

Op 3 juli organiseert TNO een inspiratiemiddag over biobased bouwen, met informatie over regelgeving, ontwikkeling van nieuwe materialen en certificering. Tijdens deze middag kunt u in gesprek gaan met experts, rondleidingen volgen door het TNO Bouwlab en interessante partijen uit de biobased-bouwketen ontmoeten. 

Bekijk het programma & meld je direct aan:
3 juli 2024 | Biobased bouwen; NEXT level | TNO

Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar voor de rondleiding!

Ron Oorschot - TNO
Ron Oorschot - TNO

Meer weten?

Neem dan contact op met Ron Oorschot, Business developer TNO.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.