ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Kritieke grondstoffen terugwinnen uit LFP-batterijen

Een duurzame doorbraak!

TNO
05 februari 2025
Lab TNO
Beeld: TNO.

In de wereld van elektrische voertuigen (EV's) spelen LFP (Lithium IJzer Fosfaat)-batterijen een steeds belangrijkere rol. Hun veiligheid, langere levensduur en lagere kosten maken ze aantrekkelijk voor fabrikanten en consumenten. Echter, het recyclen van deze batterijen vormt een uitdaging vanwege de relatief goedkope grondstoffen. Om hier een oplossing voor te vinden zijn TNO en SusPhos een samenwerking aangegaan. Zij hebben als doel een duurzaam en economisch haalbaar recyclingproces te ontwikkelen. Om zo kritieke materialen zoals lithium en fosfaat uit deze batterijen terug te winnen.

Strategisch belang van batterijrecycling

De afgelopen vijf jaar is het marktaandeel van batterijen in elektrische voertuigen verdubbeld tot meer dan 40%, voornamelijk door de sterke stijging van de verkoop van EV's in de Verenigde Staten en Europa. Naar verwachting zal het aantal elektrische auto's tegen 2030 meer dan verviervoudigen, wat de vraag naar batterijen verder zal stimuleren.

Dit zal leiden tot een enorme afvalstroom, waardoor de recycling van kritieke materialen uit LFP-batterijen cruciaal wordt. Deze batterijen bevatten namelijk strategische materialen zoals lithium, fosfor, aluminium en koper, die van groot belang zijn voor Nederland en Europa vanwege de grondstofschaarste.

Economisch haalbaar recyclingproces

TNO en SusPhos hebben binnen het TKI-programma 'Groene Chemie en Circulariteit' de krachten gebundeld om een economisch haalbaar recyclingproces op te zetten. Door de technologie van SusPhos om fosfaten uit afvalwaterstromen te winnen te combineren met de duurzame technologie van TNO om metalen uit (elektronische) afvalstromen te winnen, ontstaat een meer circulair proces met minder afval en een significante toename van de economische haalbaarheid.

Bijdrage aan Europese doelstellingen

Dit project draagt bij aan de Europese CRM-wet, de batterijverordening (70% Li-recycling in 2030) en de doelstellingen voor de circulaire economie in 2050. Door duurzame recycling van kritieke materialen te bevorderen, helpen TNO en SusPhos de afhankelijkheid van deze materialen te verminderen en een duurzamere toekomst te creëren.

Wouter de Wolf, TNO
Wouter de Wolf - TNO.

Meer weten?

Wil jij ook bijdragen aan een duurzamere toekomst en de afhankelijkheid van kritieke materialen verminderen? Neem contact op met Wouter de Wolf, Business Developer Circulaire Economie en leer meer over de innovatieve recyclingtechnologieën.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.