Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tilburg zet kraakbeleid door

Tilburg gaat door met het uitvoeren van haar kraakbeleid, zoals deze in de voorlopige beleidsnota hierover is vastgelegd. ‘We ontruimen niet voor leegstand, maar wel voor anti-kraak’.

10 november 2010

Scenario’s
Tilburg gaat alleen over tot directe ontruiming van kraakpanden bij overlast of als de volksgezondheid of openbare veiligheid in gevaar is. In een tweede scenario is er sprake van een aangifte van de eigenaar. Dan vindt er een prioriteringsafweging plaats. Men kijkt dan in hoeverre de eigenaar kraken heeft proberen te voorkomen en of hij de garantie kan geven dat het bewuste pand na ontruiming wordt bewoond of daarvoor wordt klaargemaakt. ‘We ontruimen niet voor leegstand, maar wel voor anti-kraak’, aldus woordvoerder Brugt Groenevelt. Er wordt verder geen onderscheid gemaakt tussen huizen die wel of niet van de gemeente zijn.

Aanpassing
Volgens hem heeft Tilburg 15 kraakpanden. Onlangs is een bedrijfspand op grond van de nieuwe wet ontruimd. ‘Maar dat ging maar om een pand en het stond nog niet een jaar leeg.’ Tilburg komt later dit jaar nog met een speciale leegstandsnota. ‘We blijven uitvoeren naar de voorlopige scenario’s die we hebben opgesteld over wel ingrijpen. Op de langere termijn komen we met een uitgebreidere nota. Die moet natuurlijk wel met de wet kloppen.’ Dat burgemeester Noordanus een kleine aanpassing wilde doen, is Groenevelt niet bekend. ‘Wellicht heeft hij dat tijdens de raadsvergadering gezegd.’

Misdrijf
Welke procedure gemeenten voor het omgaan met kraakpanden moeten volgen na de uitspraak van het Haagse gerechtshof over de Wet Kraken en Leegstand is onduidelijk. Volgens het gerechtshof is de wet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). In het verdrag staat dat iemand zijn woning niet mag verliezen, zonder dat de rechter daarover vooraf een uitspraak heeft kunnen doen. Volgens sommige deskundigen kan deze omissie binnen een paar weken met een wijziging worden geregeld. Anderen vrezen uitstel. Nieuwe wetgeving kan wel een jaar duren. De VVD hoopt dat justitie in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Kamerlid Ard van der Steur wijst er in Het Parool namelijk op dat het EVRM een uitzondering maakt voor misdrijven. En dat is kraken sinds 1 oktober.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie