Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tekort bevoegde milieuhandhavers dreigt

Milieuopsporingsambtenaren (milieu-boa’s) die zich niet snel laten bijscholen, lopen het risico hun bevoegdheid te verliezen. De aanmeldingen voor de ‘bijspijkercursus’ houden nog niet over.

05 september 2008

Er dreigt een tekort aan bevoegde buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die zich bezighouden met milieudelicten. Van de ongeveer tweeduizend milieu-boa’s die in dienst zijn bij gemeenten, provincies en waterschappen, voldoen er 1.700 nog niet aan de nieuwe eisen.

 

Dat zegt hoofdinspecteur Jan Liezen, als projectleider bij de Politieacademie verantwoordelijk voor een deel van het opleidingsprogramma voor de opsporingsambtenaren. Voor de professionalisering van de milieuhandhaving zijn de huidige milieuopsporingsambtenaren verplicht tot het volgen van een bijspijkercursus bij de Politieacademie, de Stichting Wateropleidingen, VROM-inspectie Academie en Bestuursacademie. De boa’s worden daar bijgeschoold in strafvorderlijke kennis en nieuwe opsporingsvaardigheden.

 

‘Vanuit de lokale en regionale overheden hebben we een minimaal aantal aanmeldingen ontvangen, terwijl alle milieuboa’s voor 1 januari 2009 aan de nieuwe eisen moeten voldoen’, zegt Liezen. Doen zij dat niet, dan verliezen zij hun bevoegdheid om zich bezig te houden met de opsporing van lichtere milieuvergrijpen, zoals overtredingen van milieuvergunningen door bedrijven en het achterlaten van afval op straat. ‘Dan komen er dus onherroepelijk lacunes in het toezicht.’

 

Urgentie

 

De bijspijkeropleiding voor de milieu-boa’s neemt twaalf dagen in beslag, verspreid over twaalf weken. Melden gemeenten hun ambtenaren voor de jaarwisseling aan, dan scheelt dat behoorlijk in de kosten. Cursisten betalen tot 1 januari 650 euro om hun kennis bij te schaven, daarna gaat het tarief omhoog naar 1300 euro. De bijspijkercursussen worden nog tot eind volgend jaar aangeboden. In de cursus wordt onder meer aandacht besteed aan het doen van eigen opsporingsonderzoek en het verhoren van verdachten. Liezen roept de overheden op om hun milieuboa’s snel aan te melden. ‘Het gevoel van urgentie ontbreekt. Ik vermoed dat dit komt doordat er tot voor kort onduidelijkheid bestond over de eisen. Die zijn in een eerder stadium blijkbaar niet voldoende overgebracht.’

 

Donderdag kwam de kwestie aan de orde tijdens conferentie van het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM) in Utrecht. Het LOM maakte in 2006 een begin met de verbetering van het opleidingsstelsel van de milieuboa’s, nadat was geconstateerd dat professionalisering geboden was. Ook de invoering van de bestuurlijke boete en de komst van de strafbeschikking vragen volgens het LOM om een betere toerusting van milieuopsporingsambtenaren. Startende boa’s volgen nu een basisopleiding, die wordt afgesloten met een CITO-examen. Binnen een jaar na hun examen moeten zij beginnen met hun vervolgopleiding, waarna zij toegelaten worden tot een permanent her- en bijscholingstraject.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie