Gemeenten en rijk hebben te weinig oog voor stroomnet
Zonder gemeentelijke uitvoeringsplannen voor aardgasvrij maken van woningen, kunnen netbeheerders stroomnet niet goed aanpassen.
In meer dan de helft van de wijken die grootschalig wordt verduurzaamd, moet het elektriciteitsnet op de schop. Het Programma Verduurzaming Gebouwde Omgeving dat minister Hugo de Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, heeft daarvoor 'onvoldoende aandacht', waarschuwt Netbeheer Nederland (NN). Daarmee komt de energietransitie in gevaar.
Elektrisch vervoer
Om de klimaatdoelen te halen moeten elk jaar 187.500 woningen van het gas af. Begin dit jaar had volgens NN nog maar 16 procent van de gemeenten 'een concrete planning' om woningen van het gas af te halen. Ook ontbreekt in veel gemeenten zicht op de ontwikkelingen in elektrisch vervoer en zonnepanelen. 'Nu dit op veel plekken nog onduidelijk is, maken netbeheerders zich zorgen dat de infrastructuur niet op tijd klaar is om de transitie te faciliteren', schrijft NN.
Blauwdrukken
Het vinden van ruimte, opstellen en vergunnen van ruimtelijke plannen en verlenen van vergunningen kost drie tot vijf jaar. Daarom pleit NN ervoor dat het rijk gemeentelijke uitvoeringsplannen opneemt in het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie. 'Met standaarden en blauwdrukken wordt voorkomen dat elke gemeente het wiel opnieuw moet uitvinden.'
Hybride warmtepomp
NN wijst er verder op dat de verplichting om vanaf 2026 gasketels door een duurzamer alternatief als de hybride warmtepomp (deels op gas) te laten vervangen kan stuiten op beperkingen van het elektriciteitsnet. En als hybride warmtepompen worden geïnstalleerd in wijken die al in 2030 van het aardgas afgaan, leidt 'het in stand houden of aanpassen van een klein gasnet in die wijken (...) tot onevenredig hoge maatschappelijke kosten.'
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.