Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Stop dierenleed Oostvaardersplassen'

De dierenartsen in Nederland, verenigd in de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, pleiten voor ingrijpen in het natuurgebied de Oostvaardersplassen om het dierenleed te stoppen.

01 november 2010

Afschieten
De KNMvD denkt daarbij onder meer aan het afschieten van dieren, om de overlevingskansen van de overblijvende beesten te vergroten. Dat schrijft de vereniging in een zaterdag gepubliceerd advies.

Natuurlijk beheer

Staatsbosbeheer hanteert in het natuurgebied in Flevoland juist een natuurlijk beheer, met zo min mogelijk menselijk ingrijpen. De grote grazers lopen in het gebied volgens de dierenartsen daardoor 's winters echter de kans een hongerdood te sterven omdat er te weinig voedsel is en de dieren nergens heen kunnen. Dat veroorzaakt onnodig lijden.

Ophef

Tijdens de afgelopen lange winter ontstond ophef rond de ruim drieduizend herten, konikpaarden en runderen in de Oostvaardersplassen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vond dat de dieren, tegen de uitgangspunten van natuurlijk beheer in, moesten worden bijgevoerd omdat ze door de sneeuw en vorst niet konden grazen. Deskundigen onder leiding van oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor komen binnenkort met een advies hoe het verder moet met het beheer van de grote grazers in dit natuurgebied.

Moreel

De KNMvD beschouwt de dieren in de Oostvaardersplasssen ,,moreel gezien'' als gehouden dieren. ,,Wat de KNMvD betreft, mag de zorgplicht voor het welzijn en de gezondheid van het individuele dier niet ten koste gaan van het doel van het natuurgebied.'' De vereniging is bang dat een politiek besluit over het beheer van de dieren in het gebied te lang op zich laat wachten, met een nieuwe winter in het vooruitzicht.

Ingrijpen

De dierenartsen pleiten voor een aantal opties om de populatie te beheren: afschieten, reproductieregulatie (de prikpil) en bijvoeren. Ze laten het aan deskundigen om te bekijken wat de beste maatregelen in het belang van de dieren zijn. Menselijk ingrijpen is hoe dan ook nodig in dit natuurgebied, aldus de dierenartsen.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Netty Roelofs / bezorgde dieren liefhebster
Ik ben boos je schiet geen dieren af het zijn levende wezens de natuur is van hun en wij mogen blij zijn dat wij er van mogen genieten van zo dicht bij en je laat ze niet verhongeren els de mens honger heeft kunnen ze eten geef de dieren ook bij voer als het moeilijk voor ze wordt en geef ze een prikpil zodat er geen over populatie is maar laat het dier niet lijden ik ben boos erg boos EN GEEF ZE TE ETEN .
HOE MAKKELIJK IS HET OM EEN DIER EEN LEVEND WEZEN DOOD TE SCHIETEN ZET ER EEN MENS VOOR IN DE PLAATS DAN ZEG JE DAT IS MOORD NU DIT IS OOK MOORD.
MENSEN DOE ER WAT AAN LAAT JE STEM HOREN DIEREN KUNNEN NIET PRATEN WIJ WEL
Marcel Vosestein
Doorslaggevend.is de beeldvorming. Kijk naar de Oostvaardersplassen. Ook de Veluwe ken ik goed. In de Oostvaardersplassen is iedere vierkante meter voor de dieren vertrouwd. Op de Veluwe is de inspanning om driekwart van het wild af te schieten. Ieder dier wordt afgeschoten, zodra het zich met een trefkans laat zien. Aantalreductie staat voorop. Het is inmiddels 'schuilwild' geworden. Geen vierkante meter is nog veilig voor ze.

Als je edelherten ze keuze zou kunnen voorleggen, zouden ze de Veluwe als hel aanduiden en de Oostvaardersplassen als hemel.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Nederland is te klein en te dicht bebouwd voor de idealistische manier van natuurbeheer van Staatbisbeheer.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Gewoon de uitgangspunten van natuurlijk beheer iets versoepelen zodat we die beestjes in geval van nood even kunnen helpen. We vergeten het onderhand, maar wij vormen zelf ook een onderdeel van de natuur, dus waarom mag de ene diersoort
( in dit geval de mens) de ander diersoort (wat herten, paarden etc.) niet helpen? Alleen omdat er door iemand wat ondoordachte uitgangspunten zijn geformuleerd? Dat zou bij de beesten af zijn!
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Het is echt een vertoning aan het worden, ambtenaren die in al hun onbeholpenheid geen oplossingen zien die wel diervriendelijk zijn. Ben benieuwd of ze met eenzelfde oplossing komen wanneer Nederland te druk bevolkt wordt. Ook uithongeren of afschieten? Ik weet dan nog wel een eilandje voor ambtenaren als die zgn. broadcaster. Ongelooflijk, bij de beesten af en leer je de beesten kennen, tja ga je echt van dieren houden. "Nederland is te klein en te dicht bebouwd voor de idealistische manier van natuurbeheer van Staatsbosbeheer", ongelooflijk wat een ....... Nederland is te klein en te dichtbebouwd voor jou en je denkwijze en Nederland heeft nog idealen, gelukkig! Hopelijk ook op gebied van natuur en dier, want ook wij meneer de broadcaster binnen die stenen muur, maken hiervan onderdeel uit. Wij, mensen, weten het toch zo goed, en wel zo goed dat we onszelf straks weten uit te sterven. Maar gelukkig voor u en de uwen blijven de stenen staan.........
Mirjam / natuurliefhebber
Voor natuurlijk beheer heb je m.i. ook natuurlijke vijanden nodig. Zwakke dieren worden dan gedood door beren, wolven en lynxen. Maar helaas hebben we daarvoor de ruimte niet in het parkje dat Oostvaardersplassen heet....

Beschaving is mededogen voor dieren die juist door menselijk ingrijpen in het gebied zijn geintroduceerd. De paarden, koeien en herten zijn machteloos om iets aan hun situatie te veranderen, door naar graziger weiden te vertrekken. Wat hen rest is een langzame marteling die eindigt met de hongerdood of verdinking. Een wreed lot dat andere dieren in Nederland wel bespaard blijft. Zinloos geweld tegen weerloze dieren. Hoe diep kun je zinken in je streven naar ... Ja, wat eigenlijk? Hoe kun je nu trots zijn en genieten van deze plek op aarde die bewoond wordt door stervende dieren waar wij zelf schuld aan hebben?
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Een geweldige taak voor de nieuw op te richten dierenpolitie.
Die lui van Staatsbosbeheer opdrijven richting de Waddenzee en laten overwinteren op naar keuze Rottumeroog, het Zuiderduin of Rottumerplaat.
Op Rottem is het menselijk belang volledig ondergeschikt aan dat van de natuur (citaat Staatsbobeheer)
Die gasten dus svp niet bijvoederen !
Robert Nieuwveld / Beleidsmedewerkers
In dit geval zijn er wel beschouwd twee opties die passend zijn vanuit het standpunt dat de mens de natuur niet voor zijn eigen belang naar zijn hand moet zetten. Namelijk alles afschieten (terugkomen op de beslissing) of alles zijn gang laten gaan. Dus dan ook laten verhongeren. Als het gebied te klein is, sterft de populatie uit als het niet te klein is blijft een passende populatie overeind. Gebleken is dat de mens niet in staat is om een evenwicht in de natuur te creëren door beheermaatregelen. Laat ze dan ook achterwege. En doodgaan vanwege te weinig voedsel is in de natuur een doodgewone zaak. Overigens ook voor mensen in bepaalde delen van bijvoorbeeld Afrika. Als we dan toch willen bijvoeren, doe het dan voor mensen in Afrika.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Meneer de systeemanalist, ik hoop dat u er nooit voor komt te staan dat u en uw gezin de honger in de ogen kijken, anders heb ik wel een oplossing....want de natuur reguleert zelf, toch....! WIJ, meneer de systeemanalist hebben deze dieren, zonder, zoals Mirjan het ook juist formuleert, natuurlijke vijanden (met uitzondering van iedereens natuurlijke vijand, de mens!) daar neergezet en deze verdienen het niet om te lijden tot aan de dood. Schandalig ook wie vindt dat dit kan en mag en v.w.b. eerst Afrika.... Sorry hoor, maar volgens mij moeten ze daar eerst orde op zaken stellen voordat ik mijn geld naar de zee die corruptie heet, ga dragen. Ik acht me wonend in een beschaafd land, al laat die systeemanalist anders denken!
Wellicht kunnen we u daarheen sturen en kijken hoe u zich redt! geen coulantie in deze vanuit mij!
Bob Proper / Gebouwenbeheerder
Wat een agressie allemaal zeg! Waardeloos, nutteloos en compleet overbodig. Alsof het tegenwoordig maar gewoon is om mensen de dood in te wensen. Schaam je!

To the point dan maar. Wild dat honger heeft is geen onbekend verschijnsel, waar trekken we de grens, bij groot wild? De vos met jongen waarvan er een aantal streven ook maar bijvoeren? Wat ik bedoel te zeggen is dat er vaak wordt gesproken alsof al het wild dat er rondloopt streven zal door een strenge winter, dat is niet juist. De zwakkere gaan eerst. Dit is een soort van natuurlijke selectie die als funcite heeft om een soort balans te creeeren. Natuurlijk is het zo dat de beesten er zijn uitgezet door mensen, ik ben alleen benieuwd hoeveel van de uitgezette beesten er nog leven en hoeveel er inmiddels geboren en getogen zijn.

Als wede zwakkere dieren opjagen en afschieten dan jagen we de gezonde dieren ook de stuipen op het lijf. Stress waar dieren minder makkelijk mee om kunnen gaan.

In Nederland vangen we iedere zeehond op (met die zielige ogen....) in Duitsland is er een overschot!?

Dierenleed direct veroorzaakt door mensen moet worden aangepakt, dierenleed door natuurlijke selectie en het balansmechanisme, zielig maar onvermijdelijk.
J.Linthorst / ver. het Edelhert
Het gedrag van SBB geeft naast veel dierenleed bij de grote grazers ook een verarming van de natuur in de OVP.
Samenvattend is te stellen dat het gevoerde begrazingbeheer van de afgelopen 14 jaar in de Oostvaardersplassen (OVP) heeft geleid tot:

Afname van broedvogelsoorten met 30%.
Afname met 50% van overgebleven vogelsoorten.
Afsterven van vlier en wilg met circa 6% per jaar.
Aanzienlijke afname in de variatie in vegetatiestructuur.
Er kan dan ook niet anders geconcludeerd worden dan:

Door het ‘hands-off’-beheer van de grote grazers (achteraf) prioriteit te geven worden de beoogde oorspronkelijke, prioritaire doelsoorten verwaarloosd.
Hierdoor voldoet het gevoerde beleid van de laatste 14 jaar op geen enkele manier aan de eigen, interne, beheersdoelstelling van SBB uit 1995 en aan de doelstellingen vanuit Natura2000 (vooral op basis van de vogelrichtlijn).
Voor het hele rapport zie www.hetedelhert.nl
Advertentie