ruimte en milieu / Partnerbijdrage

‘We kunnen hier weer veilig wonen’

‘We kunnen hier weer veilig wonen’. Hoe krijg je het herstel van de fundering gefinancierd?

ed-van-der-touw.jpg

De fundering van Ed van der Touw en zijn buren is hersteld. In totaal zijn ruim 50 woningen onder handen genomen. “Nu kunnen we hier tenminste weer veilig wonen.”


Bodemdaling, klimaatverandering, veranderende grondwaterstanden: binnen 15 jaar kampen 35.000 woningen in Nederland met funderingsproblemen. En op de lange termijn bestaat bij ruim 400.000 woningen in Nederland het risico dat de eigenaar-bewoner te maken krijgt met een funderingsprobleem. De omvang van de problematiek is zo groot dat voor vele gemeenten het verstrekken van subsidies en/of Stimuleringsleningen voor funderingsherstel te kostbaar wordt. Inmiddels is er een alternatief beschikbaar. Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel is speciaal opgericht als hulpmiddel voor gemeenten en provincies, zodat eigenaar-bewoners in uw gemeente of provincie financieel ruimte krijgen om urgent funderingsherstel te realiseren. De Funderingslening wordt alleen verstrekt in gemeenten en provincies die zijn aangesloten bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel.


Een jaar of tien geleden wordt duidelijk dat er iets moet gebeuren. “Ons hele blok heeft last van paalrot. Toen we dat hoorden zijn we meteen bij elkaar gekropen, we hebben een werkgroep opgericht. Zoiets wil je oplossen. En snel.”


Iedereen moet meedoen

Het duurt uiteindelijk een paar jaar voordat de werkzaamheden kunnen beginnen. Van der Touw: “Iedereen in het blok moet meedoen. Dat zijn geen makkelijke gesprekken, kan ik je vertellen. Niet iedereen heeft zin in zo’n investering. We zijn een diverse buurt. Er wonen hier ouderen die niet meteen zin hebben om flink te investeren en sommige huizen zijn van verhuurders. Het duurde even voor alle neuzen dezelfde kant op stonden.”


De gemeente gaat handhaven

Het proces komt in een stroomversnelling als de gemeente gaat handhaven. “We kregen een brief in de bus. Dan moet je aan de slag: Of zelf herstellen, of de gemeente doet het voor je.” Misschien ook maar goed ook, vindt Van der Touw achteraf. “Het moet toch gebeuren, anders stort je huis in.”


Lening via de gemeente

Hoe krijg je het herstel van de fundering gefinancierd? Dat blijkt nog niet zo makkelijk “Het zijn behoorlijke bedragen.” Van der Touw sluit via de gemeente Schiedam een lening af. Dat doen wel meer mensen in de buurt. “We zitten straks met extra maandlasten, maar zonder die lening was het project nooit van de grond gekomen.”


Tips van Ed van der Touw

  • Ga zo snel mogelijk met de buren om tafel. Je moet er samen uit zien te kijken
  • Wacht niet te lang met het funderingsherstel. Als je langer wacht wordt het alleen maar duurder
  • Overleg met de gemeente. Misschien kun je hulp krijgen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.