Maatschappelijk vastgoed verduurzamen met een ESCo
Maatschappelijk vastgoed verduurzamen met een ESCo. Kleine en middelgrote gemeenten missen vaak de kennis of de middelen om hun maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Een ESCo biedt vaak uitkomst
Kleine en middelgrote gemeenten missen vaak de kennis of de middelen om hun maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. SVn ontzorgt deze gemeenten, bijvoorbeeld de gemeente Gooise Meren. Richard Luigjes, fondsmanager bij SVn, vertelt hoe.
“80% van de gemeenten zijn klein of middelgroot”, begint Luigjes. “Zij hebben niet allemaal de expertise of de financiële middelen om hun maatschappelijk vastgoed zelf te verduurzamen, terwijl ze wel willen. Gemeenten beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Ze verwachten dat hun inwoners duurzaam denken en doen, dan mogen ze zelf niet achterblijven. SVn ondersteunt deze gemeenten. We denken met ze mee en spelen in op hun specifieke behoefte. Dat kan zijn kennis, maar we helpen desgevraagd ook bij de financiering.”
Een ESCo biedt uitkomst
Ook de gemeente Gooise Meren heeft forse duurzaamheidsambities voor hun maatschappelijk vastgoed. “De oprichting van een zogeheten Energy Service Company (ESCo) biedt vaak uitkomst”, geeft Luigjes aan. Een bedrijf of een samenwerkingsverband van bedrijven neemt het (energie)beheer van een gebouw dan tijdelijk over en neemt de noodzakelijke maatregelen. “Een goed functionerende ESCo heeft de kennis in huis om panden te verduurzamen. Dan gaat het bijvoorbeeld om isolatie en de aanleg van zonnepanelen. Maar ook om maatregelen die de inrichting of het binnenklimaat verbeteren. Voor mij vallen alle maatregelen die zorgen dat een pand langdurig meekan onder duurzaamheid”, stelt Luigjes.
Gooise Meren gaat vijf panden verduurzamen
De SVn doorloopt samen met de gemeente Gooise Meren een proces dat tot een ESco moet leiden die vijf panden van de gemeente verduurzaamt. SVn ontzorgt en ondersteunt bij elke stap in het proces. “Precies”, geeft Luigjes aan. “We doorlopen het samen van A tot Z. Dat begint met inventarisatie en selectie van geschikte panden. Daarna volgt een marktconsultatie: kunnen marktpartijen leveren wat de gemeente vraagt? Verder helpen we met het aanbestedingsproces, de structurering van de ESCo en dragen we, indien nodig, bij aan de financiering. De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) zorgt mogelijk voor 70% van de financiering. Dat betekent dat er misschien nog 30% op tafel moet komen. Omdat het hier om vijf panden gaat, is het bedrag nog te overzien. Maar het aantal panden per gemeente - en daarmee de omvang van het investeringsbedrag - kan flink oplopen. Ga maar na: gemeenten zijn niet alleen verantwoordelijk voor verduurzaming van gemeentehuizen. Maar ook van scholen, zwembaden en bibliotheken.”
Begin 2019 aan de slag
Hoe loopt het en wat zijn de vooruitzichten? “Gooise Meren heeft inmiddels reacties van een aantal marktpartijen binnen”, vertelt Luigjes. “Die helpen om na de zomer tot een scherpe aanbesteding te komen. In het eerste kwartaal van 2019 kan de ESCo aan de slag.”
Start van een reeks
Wat SVn betreft, is dit de start van een reeks trajecten. “Als we met Gooise Meren alle stappen hebben doorlopen, ligt er een mal waarmee we ook andere gemeenten kunnen helpen. Niet iedere gemeente heeft dezelfde behoeften maar de opdracht is hetzelfde: verduurzaming. Het gaat SVn erom om die opdracht te laten slagen”, besluit Luigjes.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.