Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Stedelijk beton wordt groen van boven

Verschillende steden werken sinds kort met subsidieregelingen voor de aanleg van 'groene daken' vol vetplantjes. Die daken zijn goed voor de waterberging en het milieu.

08 augustus 2008

Inwoners en bedrijven moeten met een subsidie worden verleid tot de aanleg van groene daken. Twee Haagse PvdA-raadsleden doen dit voorstel in navolging van de gemeente Rotterdam. Die gemeente stelt sinds 16 juli per vierkante meter groen dak 25 euro subsidie beschikbaar, ongeveer de helft van de extra kosten voor de aanleg van een eenvoudig groen dak. De raadsleden in Den Haag staat eenzelfde vergoeding voor ogen. Ze hebben het college opgeroepen de regeling in te voeren.

 

Groene daken zijn meestal met sedum begroeid, een vetplant die aan een substraatlaag van zes centimeter genoeg heeft. Een sedumbeplanting heeft een totaalgewicht dat praktisch alle platte daken aankunnen. Aanleiding voor het Rotterdamse initiatief is het grote tekort aan plekken waar water bij piekbuien tijdelijk geborgen kan worden. Het regent steeds vaker en harder. In de studie Rotterdam, Groen van bove n becijfert de gemeente dat jaarlijks 20 procent hemelwater minder het riool ingaat als een kwart van de daken beplant wordt. Een sedumlaag neemt tijdens een regenbui water op en brengt dat via verdamping terug in de lucht. In het binnenstedelijke Rotterdam kan naar schatting 70 procent van de woongebouwen geschikt worden gemaakt voor deze vorm van waterberging. Datzelfde geldt voor 90 procent van de gebouwen in de categorieen onderwijs, overheid en gezondheidszorg.

 

'Een groen dak heeft nog meer milieuvoordelen', vertelt Daniel Goedbloed, programmamanager groene daken van Gemeentewerken Rotterdam. 'Het heeft ook een isolerende werking. Hierdoor is in de zomer minder koeling nodig en 's winters minder verwarming. Dat zorgt weer voor minder uitstoot van CO2.'

 

Om Rotterdammers met een sedumdak te laten kennismaken, opende wethouder Lucas Bolsius (Buitenruimte) half juli tevens een demonstratiedak op de Centrale Bibliotheek aan de Binnenrotte. In de bibliotheek is een informatiepunt Groene Daken ingericht, waar de persoonlijke voordelen van een groen dak worden uitgesponnen, zoals de langere levensduur van het dak en de lagere energierekening. Groningen claimt de eerste Nederlandse gemeente te zijn met een subsidieregeling voor groene daken. Deze stad stelt sinds 1 april 30 euro beschikbaar per vierkante meter groen dak. In vier maanden tijd werden daar volgens woordvoerder Miekel van der Zande dertig aanvragen gehonoreerd.

 

Groningen reserveerde 100.000 euro voor groenedakensubsidie. Rotterdam heeft voor 2008 het vijfvoudige in kas. In Belgie en Duitsland bestaan subsidieregelingen voor groene daken al langer. Stuttgart begon in 1986 met subsidiering. In 2005 was 22 procent van alle platte daken daar groen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie