Staatsbosbeheer wil meer geld van provincies
Staatsbosbeheer kan het onderhoud aan wandel- en fietspaden in de natuur niet meer betalen.
Staatsbosbeheer stelt al tien jaar structureel te weinig geld te krijgen van de provincies. Die moeten betalen voor het onderhoud van recreatieve voorzieningen in natuur en landschap. De dienst gaat voorzieningen sluiten als de staat van onderhoud te gevaarlijk wordt, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer.
Afsluiting
De ANWB waarschuwt voor afsluiting van natuurgebieden door de structurele onderfinanciering van Staatsbosbeheer. De ANWB is bezorgd dat de 150 tot 200 miljoen bezoekers die Staatsbosbeheer jaarlijks ontvangt voor afgesloten natuurgebieden komen te staan, terwijl de behoefte om buiten te recreëren alleen maar toeneemt. Er is meer geld nodig, spoort de ANWB aan.
Te weinig
Sinds de provincies verantwoordelijk zijn voor de kosten van recreatieve voorzieningen is het bedrag dat Staatsbosbeheer per hectare natuur per jaar krijgt gehalveerd naar 45 euro, aldus de woordvoerder. ‘Dat is te weinig om de zaken netjes in orde te houden. Dat is nu al jaren zo en we gaan nu de gevolgen zien. We hebben het punt bereikt dat er geen geld meer is voor reparaties. Als een fietspad vol scheuren en spleten zit door groeiende boomwortels zullen we het moeten sluiten. Het bedrag dat we nu krijgen van de provincies dekt maar een derde van de werkelijke kosten. Terwijl natuurgebieden belangrijk zijn voor de regionale economie.’
Beleefbaar
Staatsbosbeheer heeft als overheidsdienst weinig mogelijkheden om zelf voor extra inkomen te zorgen. ‘Onze opdracht is het beleefbaar maken en houden van de natuur voor iedereen. We kunnen en willen geen entreeprijzen gaan vragen. We verdienen wel wat aan kampeerterreinen, houtverkoop en verpachten van grond, maar ons eigen vermogen daalt snel. Het is goed dat de ANWB daar nu ook aandacht voor vraagt’, aldus de zegsman. Staatsbosbeheer beheert ongeveer 1.000 kilometer fietspaden, ruim 15.000 kilometer wandelpad en 2.100 kilometer ruiterpaden. Daarnaast zorgt de dienst voor bruggen, uitkijktorens, aanlegplaatsen en parkeerplaatsen. (ANP)
Wellicht minder bekend is dat SBB structureel weinig tot niets doet met het aanzienlijk aanbod van vrijwilligers dat bereid is handen uit de mouwen te steken bij bosonderhoud. Dat onderhoud is noodzakelijk - niet alleen voor de 'recreatieve functie' van de bossen - en blijft nu meestal liggen.
Wellicht kan SBB een paar overhead 'communicatiemedewerkers' inruilen voor vrijwilligerscoördinatoren.?