Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

SP wil Zeeuwen warm maken voor ontpolderingsplan

De SP wil de Zeeuwse bevolking mobiliseren voor een alternatief van de ontpolderingsplannen in het Sloegebied. De partij wil braakliggend industriegebied gebruiken om getijdennatuur aan te leggen. Op die manier zou ontpoldering van landbouwgrond voorkomen worden. Met een handtekeningenactie, een website en een speciale krant wil de partij de Zeeuwen warm maken voor haar plan.

06 februari 2008

In het Scheldeverdrag heeft Nederland met Vlaanderen afgesproken zeshonderd hectare getijdennatuur aan te leggen. Het afgelopen jaar heeft de SP zich binnen de Tweede Kamer sterk gemaakt voor deze wijze van natuurcompensatie. Een motie van de SP om hier onderzoek naar te doen is eind vorig jaar verworpen. De reacties die de partij hoopt te verzamelen in Zeeland, wil zij inbrengen in de Kamercommissie die zich dit jaar buigt over de ontpolderingsplannen.

 

‘Het is een hot item in Zeeland’, zegt Tweede Kamerlid Hugo Polderman over de ontpolderingsplannen. ‘Emoties, zoals die over de waternoodsramp uit 1953, spelen daarbij bijvoorbeeld mee.’ Volgens de SP’er wordt veel te gemakkelijk naar landbouwpolders gekeken. Hij vindt dat er uitgeweken moet worden naar industriegebieden als het Sloegebied en de Braakmanpolder, waar volgens hem nog veel braak terrein is. Polderman: ‘De manier waarop bedrijven daar gehuisvest zijn verdient geen schoonheidsprijs.’ Als voorbeeld noemt hij het parkeerterrein van auto-importeur Cobelfret. ‘Dat is gigantisch. Het is ongeveer zo groot als een kleine stad.’

 

Volgens het Kamerlid is er de laatste decennia veel ingepolderd in de Zeeuwse gebieden. ‘Een merkwaardige discrepantie’ met de huidige zoektocht naar meer natuur, aldus Polderman. Hij stelt voor het ‘last in first out’-principe te hanteren: de laatste inpolderingen ten behoeve van de industrie nu als eerste weer ontpolderen.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jaap.beets / comercieel medewerker inbound
Hedewig polder moet polder en landbouw blijven.
Ongebruikte of slecht gebruikte grond is veel beter alternatief voor natuuraanleg.
Hedewig plan is roof op gebalanceerd omgaan met grond en ruimtelijke ordening
Advertentie