Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Plan tegen privatisering gemeentelijke ov

De SP en de PvdA komen samen met een initiatiefwetsvoorstel om de drie gemeentelijke vervoersbedrijven GVB, HTM en RET te behouden en de privatisering van de drie bedrijven tegen te houden.

16 februari 2011

Rotterdam

SP-leider Emile Roemer en PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch kondigden dit woensdagochtend aan op de laatste dag van de acties tegen de bezuinigings- en privatiseringsplannen van het kabinet. Woensdag wordt er nog actiegevoerd in Rotterdam. Maandag en dinsdag waren Amsterdam en Den Haag al voorgegaan.

 

Van ons allemaal

SP en PvdA vrezen een verdere afbraak van het openbaar vervoer door de kabinetsplannen. ´Het openbaar vervoer is van ons allemaal en niet van degene die er het meest winst op kan maken. Het doorzetten van de privatisering is slecht voor de reiziger en het personeel´, zegt Roemer.

 

PVV

In de Tweede Kamer is een meerderheid van VVD, CDA en PVV voor privatisering van de gemeentelijke vervoersbedrijven. De PVV was daar oorspronkelijk tegen, maar wijzigde het standpunt toen de partij zich bond aan het gedoogakkoord met VVD en CDA. Dit leidde tot grote woede bij veel bus- en tramchauffeurs.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Baantjerfan
Mag ik even lachen over de domheid van beide heren?
HTM is áltijd al een privébedrijf geweest (een NV), hetGVB is enige jaren terug omgezet van gemeentebedrijf in een NV (weliswaar een bedrijf waarvan de aandelen in handen zijn van de gemeente0, RET is hetzelfde verhaal als GVB.
De partijen hadden-ten tijde van de wetgevingover aanbesteden- toen wettelijk moeten laten vastleggen dat de concessie voor Den Haag, Amsterdam en Rotterdam
te allen tijde naar resp.HTM, GVB en RET moeten gaan. dit nu regelen is mosterd na de maaltijd. gelet op de akties van het personeel dezedagen paniekvoetbal dus.
Morsnova / commentator
Ja, ik ben het met Hans de Bruijn is. Dit is heilloze symboolpolitiek. Die bedrijven staan al op afstand. Het enige wat we nu vragen is of ze de mededinging willen aangaan. Voor mijn part per lijn.

Het idee van de heren is nog dommer, als we bedenken dat juist de overheid steeds verder gaat bezuinigen. Als we deze bedrijven nationaliseren mogen ze helemaal meedoen met de geldbesparingsdrift van de overheid.

Het beeld, dat privatisering leidt tot versobering van de dienstverlening slaat ook nergens op. Sinds er meer aanbieders dan de NS op ons spoorwegnet mogen rijden, zijn er meer stations in plattelandsgebieden bijgekomen en is het reizigersaanbod verhoogd.

De PvdA zakt helaas steeds verder weg in achterhoedegevechten en symboolpolitiek. En daarmee verwijdert ze zich voor langere tijd uit de macht.

We hebben het al gezien bij het provincialistische nee tegen de missie in Afghanistan - daar is van alles tegen te zeggen, maar de PvdA kwam niet verder dan een ongenuanceerd nee - , bij de opstelling van die partij bij de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer, waarbij de inhoud het heeft moeten afleggen tegen een emotioneel nee tegen de zittende regering. En ook in de Tweede Kamer zien we mw Sap en dhr Pechtold onvermoeibaar de regering met argumenten bestrijden, terwijl de PvdA leiver met ride sjaatjes om de eigen parochie wil toespreken in theaterzaaltjes.
Morsnova / commentator
KLEINE TEKSTCORRECTIES

Ja, ik ben het met Hans de Bruijn eens. Dit is heilloze symboolpolitiek. Die bedrijven staan al op afstand. Het enige wat we nu vragen is of ze de mededinging willen aangaan. Voor mijn part per lijn.

Het idee van de heren is nog dommer, als we bedenken dat juist de overheid steeds verder gaat bezuinigen. Als we deze bedrijven nationaliseren mogen ze helemaal meedoen met de geldbesparingsdrift van de overheid.

Het beeld, dat privatisering leidt tot versobering van de dienstverlening slaat ook nergens op. Sinds er meer aanbieders dan de NS op ons spoorwegnet mogen rijden, zijn er meer stations in plattelandsgebieden bijgekomen en is het reizigersaanbod verhoogd.

De PvdA zakt helaas steeds verder weg in achterhoedegevechten en symboolpolitiek. En daarmee verwijdert ze zich voor langere tijd uit de macht.

We hebben het al gezien bij het provincialistische nee tegen de missie in Afghanistan - daar is van alles tegen te zeggen, maar de PvdA kwam niet verder dan een ongenuanceerd nee - , bij de opstelling van die partij bij de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer, waarbij de inhoud het heeft moeten afleggen tegen een emotioneel nee tegen de zittende regering. En ook in de Tweede Kamer zien we mw Sap en dhr Pechtold onvermoeibaar de regering met argumenten bestrijden, terwijl de PvdA liever met rode sjaaltjes om de eigen parochie wil toespreken in theaterzalen.
Koos / adviseur (jurist en bestuurskundige)
Wat is eigenlijk de boodschap van Morsnova? Welbeschouwd is het slechts een nummertje trappen tegen de PvdA met kennelijk een emotioneel motief. Een nuchtere waarneming levert op dat de PvdA goed aan het terugpakken is en met goede argumenten aan politieke debatten deelneemt.
Willem / AS
Die hele marktwerking heeft vooralsnog weinig opgeleverd, of moeten we de uitverkoop van bijvoorbeeld de energiebedrijven als winst zien? Laat lekker de drie aanbieders in de grote steden hun rondjes rijden, zoals ze dat altijd hebben gedaan. Wat heb ik als passagier aan een Duitse of Franse tram, waar ik met dezelfde lullige OV-chipkaart mag inchecken? Rijdt die ineens beter op tijd, neemt die een snellere route? De heren politici zijn ooit begonnen met die peperdure aanbestedingsonzin en het levert geen ruk op, behalve dat er weer allerlei bureacratische lijnen zijn uitgezet. De aanbesteding is een product van het lobbycircus uit Brussel, ter meerdere eer en glorie van de portemonnee van de EU-politicus.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik deel de mening dat hier sprake is van symboolpolitiek. Helaas hebben de laatste tien jaar ook de linkse partijen slechts lippendienst bewezen aan het openbaar vervoer. De kwaliteit van het stadsvervoer is in Europees perspectief bezien van een heel matig niveau, terwijl de kostendekkingsgraad te laag is. Wie regelmatig in Duitsland of Frankrijk reist, ziet hoe het beter kan. De arbeidsverhoudingen zijn archaïsch en de vakbonden klampen zich vast aan verkalkte machtsposities.Biedt aanbesteding een uitkomst ? Nee, niet als de politiek alleen gaat voor veel aanbod tegen een afbraakprijs. Dan krijg je te maken met lege bussen en ongemotiveerd personeel.
Kwaliteit en samenhang van de netstructuur moet sowieso het uitgangspunt zijn bij aan- en inbesteding.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Hoewel ik in beginsel tegen privatisering van het openbaar vervoer ben , lenen de grote steden zich daar, gelet op het enorme reizigersaanbod, nu juist wel voor.
Paul / projectleider
Aanbesteden is slecht een middel om de kwaliteit te krijgen die je wil.

Het dwingt de vrager ook om scherp zichtbaar te maken wat hij er voor over heeft en wat hij er voor terugverwacht.
Daarop moet je als bedrijf formuleren wat en hoe je kan leveren. Maar de GVB's/HTM's en RET van deze wereld weten blijkbaar dat ze dat niet redden...
pieter / wegkijker
Komt socialisten trekt ten strijde. Beetje symboolopolitiek van beide heren.
Het cynische is wel dat de privatisering is ingezet onder de paarse kabinetten. Volgens mij maakt de club van heer Cohen prominent deel uit van paars.
In de politieke discussie moet je met argumenten komen, niet met oneliners.
Wanneer fuseren de beide socialistische clubs?
Willem / AS
@anand. De privatisering is al in de jaren '80 ingezet. Zelf ben ik toen weggeprivatiseerd bij de SDU. Dus vóór Paars.
piet brontsema / org. adv
bezuinigingen vooraf nee , maar als je bezuinigingen of een beter
openbaar vervoer krijgt waarbij de bewindvoering wel bij de overheid blijft dan is daar veel voor te zeggen , maar het hoeft niet om de privatisering zelf gaan natuurlijk. gewoon met een open blik naar kijken . aanbesteding van het spoor is wat mij betreft een succes en houdt de partijen scherp. zie de investeringen die arriva in het noorden midden van het land heeft gepleegd. het aantal passagiers is drastisch omhoog gegaan en de aansluiting van bus op spoor is idem dito verbeterd.
Advertentie