Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Sluizen dicht, waterschappen voor het blok

Als de overheid inderdaad de deuren van de Haringvlietsluizen niet permanent op tenminste een kier wil zetten, dan zal dat gevolgen hebben voor het waterbeheer in grote gebieden langs de grote rivieren. ‘We hebben 10 jaar loyaal naar de gedeeltelijke opening toegewerkt, al die maatregelen zullen moeten worden herbezien.’

15 december 2010

Internationale verontwaardiging

Dat stelt woordvoerder Meindert Kappe van het waterschap Hollandse Delta, dat het gebied rond het Haringvliet beheert. Hij reageert hiermee op de kabinetsplannen om de sluisdeuren dicht te houden in plaats van op een kier te zetten. Ondanks eerdere internationale afspraken hierover met de landen langs de Rijn en met Brussel vindt het kabinet nu alsnog te duur.

 

Vis-trappen waardeloos

Het openzetten van de sluis zou het sluitstuk moeten zijn van een programma om de visstand en de waterkwaliteit in en langs de rivier te verbeteren. In andere landen zijn al miljoenen geïnvesteerd. Zo werden bijvoorbeeld vis-trappen aangelegd om vissoorten als de zalm vrije doorgang langs sluizen en andere obstakels te verlenen. Als de haringvliet sluizen dicht blijven kan de vis nog de rivier niet op en zijn de investeringen voor niets geweest, zo vrezen de andere landen.

 

Geen brak water

Voor Hollandse Delta betekent het niet openen van de sluizen dat het water in het Haringvliet niet brakker zal worden dan nu het geval is. ‘Dat hoeft voor ons geen nadeel te zijn, we zijn ook gehouden de zoetwatervoorraad in de delta op peil te houden’. Maar voor het overige zouden flora en fauna juist profiteren van het kierbesluit.’Ik kan me voorstellen dat deze beleidswijziging niet overal met vreugde word ontvangen.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. van Brakel / ambtenaar
Ik verbaas me opnieuw over onze politieke vertegenwoordigers. Het lijkt wel alsof voor hen het gezegde "een man een man, een woord een woord" niet geldt.
Denk eens aan je voorbeeldfunctie voor anderen. Hoe komt het op bijv. onze jeugd over als onze regering zich al niet wenst te houden aan afspraken met anderen? Hoe kun je dan de nederlandse burger nog aanspreken op hun plichten?
Oscar
Overheid blijkt opnieuw een onbetrouwbare gesprekspartner.
Ellen
Het is wel duidelijk dat onze overheid veel te veel naar de oude regering Bush met zijn "read my hips" aardt. Een man een man, een woord een luchtballonnetje dat danst in de wind... en dan verbaasd laten onderzoeken waarom de burger zo weinig vertrouwen in de overheid heeft.
Ton van Pelt / vm. bestuurder Goeree-Overflakkee
Naast een gezegde als "een man een man, een woord een woord" bestaat er ook een gezegde "beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald". De strijd tegen het kierbesluit loopt al vele jaren. Met name werd daarbij aangegeven dat de kosten niet opwegen tegen de baten. Dit kabinet lijkt dit nu te hebben begrepen!
Ron Gast / vakbond CNV
Afspraken niet nakomen werkt fnuikend voor de maatschappij. Het terugdraaien van beleid dat gericht is op een duurzamer watersysteem heeft effect op half Nederland en niet alleen de Delta.

Het Rivierengebied en het Groene Hart zullen daardoor ook geraakt worden !
Advertentie