Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Schoon wonen in Stad van de Zon

De eerste energieneutrale wijk van ons land is in Heerhugowaard. Op 23 september opent kroonprins Willem-Alexander de wijk waar alle CO2-uitstoot wordt gecompenseerd.

28 augustus 2009

Nederland heeft zijn eerste energieneutrale wijk van omvang. Voor vijftienhonderd woningen in Heerhugowaard is de CO2-uitstoot van de bewoners, inclusief mobiliteit en voorzieningen, volkomen gecompenseerd. De wijk wordt op 23 september geopend. Onder meer 25 duizend zonnepanelen leveren een vermogen van 2,45 megawatt (MW). Begin volgend jaar komen daar nog drie windmolens bij, samen goed voor 7 MW. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de stad een bos van 90 hectare aangeplant, waardoor CO2 wordt vastgelegd. Carré heet de wijk van 700 bij 700 meter. Het project is onderdeel van Stad van de Zon (3000 woningen), dat op zijn beurt past in de Vinex-locatie HAL (12.500 woningen). HAL staat voor Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. Het oorspronkelijke plan dateert al van 1995.

 

‘Om korte autoritten te vermijden, hebben we Carré zo ontwikkeld dat elke school of winkel niet verder dan vijf minuten fietsen ligt van een woning’, zegt projectleider Joost Bruijn. Stad van de Zon beslaat 2400 koopwoningen en 600 huurwoningen. Het stedenbouwkundig concept is van Kuiper Compagnons, het bureau van de bekende ontwerper Ashok Bhalotra.

 

Energierekening

 

Volgens Bruijn is de wijk een succes doordat van meet af aan college en raad erbij zijn betrokken. ‘Ook de bewoners zijn gaandeweg het belang van het bos en het recreatiegebied gaan ontdekken, want dergelijke voorzieningen hebben wij hier helemaal nog niet. Deze zomer was het er hartstikke druk.’

 

Ook de naamgeving en branding van ‘Stad van de Zon’ bleek een gouden greep. ‘Zo’n predicaat maakt de principes in vier woorden duidelijk voor burgers.’ De stad van de zon is wel een handje richting duurzaamheid geholpen door zware subsidies op de zonnepanelen en watervoorzieningen. Die subsidies zijn afkomstig van provincie Noord- Holland, gemeente, Europese Unie, Nuon en Hoogheemraadschap. Samen met de gestegen energieprijs maakt het wel dat huurders van meet af aan een lagere energierekening hebben en dat de kopers binnen zeven jaar de investeringen op hun panelen terugverdienen.

 

Rik van der Zwart is bewoner van het eerste uur en herinnert zich de ongemakken die een pionier nu eenmaal moet ondergaan al te goed. ‘Bouwverkeer, stof, herrie en honderden meters door de sneeuw ploegen om de auto te bereiken’, aldus Van der Zwart. ‘Ik zal het nooit weer doen. Hoewel er nog steeds heel veel niet af is, zoals de supermarkt, wegen en fietspaden, mag je mij toch als tevreden bewoner noteren. Het is een mooie wijk en ik heb een heel lage energierekening.’ Het bestuur heeft de smaak te pakken.

 

De 50 duizend inwoners tellende stad Heerhugowaard wil in 2030 geheel energieneutraal zijn. Wethouder Jan Willem de Boer (PvdA) van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening organiseert daartoe op de openingsdag een symposium. ‘Kernpunt vormt de bestaande woningvoorraad’, aldus De Boer. ‘Gemeenten, woningcorporaties en nutsbedrijven moeten hun onderhoudsschema voor de wijk structureel verduurzamen volgens prestatieafspraken die worden vastgelegd in een contract, opgelegd door VNG en Aedes. Dan kunnen alle woningen selfsupporting worden.’

 

De opening van de wijk wordt verricht door kroonprins Willem- Alexander. De prins zal ook speciale aandacht hebben voor het watersysteem om de wijk, met onder meer een natuurlijk zuiveringssysteem. Hem zal ook worden verteld dat de wijk is gebouwd met een gesloten grondbalans. De uitgegraven grond is gebruikt voor ophoging van de woonwijk.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie