Schade aan de dam: 25 losse tegels
De schade die de feestelijkheden rond de troonswisseling aan de Dam hebben aangericht, vallen reuze mee, blijkt uit onderzoek van Oranjewoud.
Een paar vierkante meter losgereden stoeptegels op het Rokin en her en der wat losse klinkers. Dat is zo ongeveer de schade die de inhuldigingsceremonie van koning Willem-Alexander op en rond heeft aangericht. 'Minder dan verwacht'.
Schade in kaart
In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft onderzoeksbureau Oranjewoud donderdag de schade in kaart gebracht. Om dit te kunnen doen was er voor de plechtigheid een nulmeting gedaan, waarbij scheefstaande paaltjes en losse bestrating was vastgelegd. Doel was om eventuele grote schade bij het Rijk, bij de NOS of bij andere partijen te kunnen verhalen.
Meer schade verwacht
Maar dat viel dus alleszins mee, zo laat Godfried Vis van Oranjewoud vrijdag weten. 'Gezien de omvang van het evenement hadden we op meer losgereden bestrating en beschadigd straatmeubilair verwacht. Al was het alleen al door al het zware materieel dat is aan en afgevoerd'.
Keurig gewerkt
Ook voor de bouw van de tribunes, het baldakijn en de vele camera platforms hield Vis van te voren zijn hart vast. Dat moest toch allemaal verankerd worden in de straat, je kunt natuurlijk niet hebben dat het omvalt. De schade hier is echter te verwaarlozen, aldus Vis. 'De aannemers hebben keurig gewerkt, overal waar verzaking dreigde hebben ze plankjes onder de poten van de steigers gebruikt. Mede daardoor is de bestrating heel gebleven, mijn complimenten'.
Stalen doppen markeren de route
De enige zichtbare erfenis is een rij van metalen doppen in de bestrating tussen paleis en kerk. Daar stonden de steunen van het Baldakijn dat de koning en koninging tegen eventuele regen had moeten beschermen. Vis: 'De gaatjes zijn afgedicht, het is aan de gemeente om te beslissen of ze dit zo willen laten. Het is op zich wel een mooie markering van de route die het paar heeft gelopen'.
Preventieve werking
Blijft de vraag of de inzet van Oranjewoud niet veel meer gekost dan het aan verhalen van de schade zal opleveren. Vis ziet echter een preventieve werking: 'tijdens de inspectie hoorden we dat de aannemers opdracht hadden geen schade te veroorzaken, omdat ze wisten dat het verhaald zou kunnen worden. Dat heeft vast positief uitgepakt'.
Fijn dat het goed is afgelopen. En het is zorgvuldig om te anticiperen op schade. Dat kan via voorlichting en waarschuwingen. En door controles en video-opnamen voor, tijdens en na de werkzaamheden.
Maar is het niet veel goedkoper als dat gedaan wordt door een paar gemeenteambtenaren, dan door een extern adviesbureau? Die taken lijken me wel te doen door ervaren ambtenaren op dat gebied. De gemeente Amsterdam heeft zelf al gespecialiseerde technisch inspecteurs en juristen in dienst.