Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Samen schoffelen zorgt voor spanningen

Almere doet al jaren aan mandeligheid, bewoners samen grond laten beheren, maar dit zorgt ook voor spanning in de wijk. Bewoners mogen de grond nu teruggeven.

18 april 2012

Mandeligheid, het beheer van openbaar gebied door bewoners, blijkt niet altijd te werken. In Almere mogen bewoners de grond weer teruggeven aan de gemeente.

Honderden stukken grond
De gemeente hanteert al jaren mandeligheid als manier voor bewoners om grond te beheren. Het gaat dan bijvoorbeeld om een vijver, een boomgaard of een binnentuin. Soms biedt de gemeente het zelf aan, het kan in het koopcontract van een projectontwikkelaar staan, maar bewoners kunnen ook zelf besluiten een vijver of straat te beheren. Almere schat het aantal mandelige stukken grond in de gemeente op enkele honderden.

Burenruzie
Een van de redenen om mandeligheid in te voeren was het bevorderen van de sociale cohesie. Die reden zal niet meer worden gebruikt door de gemeente, want mandeligheid leidt ook tot burenruzies. ‘Uit onderzoek bleek dat het vaak lastig is voor bewoners om het beheer in harmonie te blijven doen. De een is heel fanatiek en de ander doet niets. Dat levert spanningen op in de wijk’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Strikte voorwaarden
De gemeente neemt grond terug, maar doet dat wel tegen strikte voorwaarden. Bewoners die meedoen moeten, bijvoorbeeld in hun VVE, unaniem besluiten afstand te doen van de grond. Ze moeten bewijzen de grond niet meer te kunnen beheren, bijvoorbeeld omdat het te duur is, vanwege fysiek ongemak of omdat de samenstelling van de bevolking is veranderd. ‘Daarbij moet er een publiek belang zijn om de grond terug te nemen, bijvoorbeeld een water waar boten niet meer doorkunnen als het niet wordt beheerd.’ Een adviescommissie moet dit beoordelen, waarna de gemeente een besluit neemt. ‘De grond krijgen we dan voor niets. Wel betalen we de transactiekosten, de notaris, en zijn er kosten voor de commissie. Daar hebben we 50.000 euro voor gereserveerd.’ De extra kosten voor het beheer van de grond door de gemeente zitten daar nog niet bij. ‘Dat zal in de reguliere beheerbudgetten moeten worden opgenomen.’

Juridisch
Mocht er geen unanimiteit zijn en de bewoners laten het beheer er toch bij zitten, dan is het niet de verantwoordelijkheid van de gemeente om de grond er toch netjes uit te laten zien. ‘Dat moeten we dan accepteren. De gemeente heeft er geen last van, voor de bewoners zelf is het zichtbaar.’ Ook als het publieke belang op het spel staat, is dit toch ondergeschikt aan de unanimiteitsbeslissing van de bewoners, zelfs als er dus maar eentje tegen is. ‘Dan kom je in ander juridisch vaarwater. Ik kan me voorstellen dat je mensen dan kunt sommeren, maar dat moeten we nog uitzoeken.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

secretaris vereniging PEL / secretaris
De eis van unanimiteit bij een VvE is in strijd met de normale beslissingsstructuur in een VvE en betekent in feite: wij als gemeente willen die grond eigenlijk niet terug.

Zelfs wijzigingen in het Reglement van een VvE gaan sinds de wijziging in het BW niet meer via consensus.

Een eis van 2/3 of 3/4 van alle eigenaren die voor teruggave stemmen zou te billijken zijn, maar op deze wijze kan 1 eigenaar op zeg bijv. 100 appartementen meer macht hebben dan de 99 overigen.

Dat is onredelijk.



secr. ver. PEL te Leeuwarden

D.A. Prins / Beleidcontrol
De gang van zaken is voorstelbaar. Ik ben benieuwd of er naast deze terugneem-strategie ook een strategie is van iets meer begeleiding. Samenwerken (zeker in de eigen woonomgeving) vergt specifieke vaardigheden.



Zijn de spanningen met het terugnemen van de grond verdwenen (oorzaak), of is alleen de aanleiding weggenomen en onstaan de spanningen alsnog?



Sociale cohesie onstaat niet vanzelf, maar vraagt ook spelregels en onderhoud daarvan. Wellicht een duurzamere investering dan terugnemen van taken.
Dennis
Hahahaha, Hollandser kan niet...
Mandeliggekkigheid / Slimmerik
@ secretaris vereniging PEL



Er is helemaal niets vreemds aan de eis van unanimiteit. Om de mandeligheid op te heffen (iets dat nodig is om de grond over te kunnen dragen) is vereist dat ALLE eigenaren (zo bepaalt de wet in artikel 5:61 BW) daarmee akkoord gaan. Het gaat immers wel om eigendom. De overige eigenaren kunnen er niet voor kiezen om slechts hun deel over te dragen, aangezien mandeligheid een afhankelijk recht is en niet los van een der ervan kan worden overgedragen.
Advertentie