Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rijksbouwmeester steunt ecowoning

Reactie op het artikel 'Rijksbouwmeester steunt ecowoning'/webdav/BB/Building%20Blocks/Content/Nieuws/Online%20Nieuws/Online%20Nieuws/Online%20Nieuws%202008/Online%20Nieuws%202008-06/Rijksbouwmeester%20steunt%20ecowoning.xml\BB\Building Blocks\Content\Nieuws\Online Nieuws\Online Nieuws\Online Nieuws 2008\Online Nieuws 2008-06falsefalse802008-02-08T14:48:532008-11-14T11:29:09falseRijksbouwmeester steunt ecowoningNormalupsertRijksbouwmeester steunt ecowoningReactie op het artikel 'Rijksbouwmeester steunt ecowoning', gepubliceerd in Binnenlands Bestuur van 7 februari 2008. Deze zelfbouwende ingenieur zette in de nieuwbouwwijk Woldmeenthe een volledig ecologische woning neer van gerecycled materiaal, die sterk afwijkt van huizen in de rest van de wijk, voornamelijk boerderettes en quasi-herenhuizen. Eind vorig jaar werd na jaren procederen bekend dat de gemeente de woning mag laten slopen omdat Husslage te veel tijd had genomen voor de bouw. Hij had de deadline (voorjaar 2005) voor de oplevering laten passeren. De woning staat er inmiddels, maar volgens de gemeente nog steeds niet afgebouwd en sterk afwijkend van het vergunde bouwplan. De gemeente vorderde het kavel terug en het ecobouwsel wordt binnenkort gesloopt. Afgelopen dinsdag kreeg Husslage onverwachte, maar late steun van Rijksbouwmeester Mels Crouwel. Het architectonische geweten van Nederland schreef een brandbrief aan het Steenwijker gemeentebestuur. Het Ecohuis voldoet volgens hem aan ‘alle uitgangspunten van duurzaam bouwen’. ‘Sloop is een verkeerd signaal op het verkeerde moment.’ Wethouder Van der Nadort (PvdA) van Steenwijkerland was verrast door de brief: ‘De Rijksbouwmeester heeft die brief zo de wereld ingeslingerd zonder eerst met ons te praten. Hij levert geen nieuwe argumenten, dus doen we er niets mee. De sloop gaat gewoon door.’ 2008-02-07T14:40:00NoneWonen Ruimte en Milieu [WKNL-BB-CAT-m13s164984:13-3374-2]NoneNoneNoneNoneNoneNoneNieuws [WKNL-BB-CAT-m13s164982:13-3349-2]Nieuws [WKNL-BB-CAT-m13s164982:13-3351-2]Noneleft true , gepubliceerd in Binnenlands Bestuur van 7 februari 2008.

07 februari 2008

Deze zelfbouwende ingenieur zette in de nieuwbouwwijk Woldmeenthe een volledig ecologische woning neer van gerecycled materiaal, die sterk afwijkt van huizen in de rest van de wijk, voornamelijk boerderettes en quasi-herenhuizen.

 

Eind vorig jaar werd na jaren procederen bekend dat de gemeente de woning mag laten slopen omdat Husslage te veel tijd had genomen voor de bouw. Hij had de deadline (voorjaar 2005) voor de oplevering laten passeren. De woning staat er inmiddels, maar volgens de gemeente nog steeds niet afgebouwd en sterk afwijkend van het vergunde bouwplan. De gemeente vorderde het kavel terug en het ecobouwsel wordt binnenkort gesloopt.

 

Afgelopen dinsdag kreeg Husslage onverwachte, maar late steun van Rijksbouwmeester Mels Crouwel. Het architectonische geweten van Nederland schreef een brandbrief aan het Steenwijker gemeentebestuur. Het Ecohuis voldoet volgens hem aan ‘alle uitgangspunten van duurzaam bouwen’. ‘Sloop is een verkeerd signaal op het verkeerde moment.’

 

Wethouder Van der Nadort (PvdA) van Steenwijkerland was verrast door de brief: ‘De Rijksbouwmeester heeft die brief zo de wereld ingeslingerd zonder eerst met ons te praten. Hij levert geen nieuwe argumenten, dus doen we er niets mee. De sloop gaat gewoon door.’

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees van der Hoeven / architect en oud-voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten BNA
Een ecologische woning dreigt op last van Steenwijkerland gesloopt te worden. Om te voorkomen dat deze gemeente binnenkort bekendstaat als de risée van bestuurlijk Nederland, een korte terugblik. In 1997 verschijnt onder de kop 'Het Wilde Wonen' een inmiddels beroemd geworden artikel in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Architect Carel Weeber stelt daar dat het voor particulieren eenvoudiger mogelijk moet worden een eigen huis te bouwen. Het lukt (toen staatssecretaris) Johan Remkes om dat idee snel onder te brengen in wet- en regelgeving en sindsdien zien we in het hele land nieuwe woningen verrijzen vanuit dat particuliere opdrachtgeverschap. Tevens wordt het milieubeleid aangescherpt; woningen worden steeds beter geïsoleerd en de huidige milieuminister Jacqueline Cramer zet verdergaande stappen op dat pad van energiebesparing. Zelfs de geschrapte subsidie op zonnepanelen komt weer terug. Veel gemeenten wijzen wijken aan waar milieuvriendelijke voorbeeldprojecten aan, zo ook Steenwijkerland. Ingenieur Jan Husslage koopt daar een kavel en bouwt met eigen handen en gebruikt bouwmateriaal zijn nieuwe huis dat nog maar 10 procent van de gangbare hoeveelheid energie gebruikt. De verkoop van de kavels loopt kennelijk niet goed en om hem heen verschijnen steeds meer traditionele vrije sectorwoningen. Het lukt die omwonenden via de gemeente uiteindelijk om Husslage weg te procederen omdat zijn woning afbreuk zou doen aan sfeer en waarde van die omliggende nieuwbouw. De omgekeerde wereld dus; want als je een ecologische wijk reserveert in je gemeente, mag je toch verwachten dat daar iets van ecologische aard verschijnt?
Advertentie