Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rijk wil 2000 flexwoningen bestellen om bouwimpasse te doorbreken

Er wordt een aanbesteding gedaan voor de bouw van 2000 flexwoningen, waar gemeenten en woningcorporaties vervolgens op kunnen intekenen.

ANP
07 september 2022
woning
Shutterstock

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) hoopt de impasse rond de bouw van flexwoningen te doorbreken door het Rijksvastgoedbedrijf een grote bestelling te laten doen. Er wordt een aanbesteding gedaan voor de bouw van 2000 flexwoningen, waar gemeenten en woningcorporaties vervolgens op kunnen intekenen.

Beleidsadviseur Economische Zaken

Gemeente Heemstede
Beleidsadviseur Economische Zaken

Beleidsadviseur Beschermd Wonen

Gemeente Eindhoven
Beleidsadviseur Beschermd Wonen

Geschikte locaties

De bouw van flexwoningen is een belangrijk punt voor het kabinet. Er moeten vooral mensen in gehuisvest worden die snel een woning nodig hebben vanwege bijvoorbeeld een scheiding. Ook statushouders moeten er terechtkunnen. Tot en met 2024 moeten er 37.500 gebouwd worden, maar het is nog de vraag of dat lukt. Het is niet eenvoudig om geschikte locaties en voldoende mensen te vinden om de woningen neer te zetten, waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving in juli. Ook de financiële risico's vormen een drempel.

Dat laatste probleem hoopt De Jonge met dit plan weg te nemen. Hij hoopt dat gemeenten en woningcorporaties zijn voorbeeld volgen en flexwoningen gaan laten bouwen. Bovendien moet met één grote bestelling de bouw van de woningen versneld kunnen worden, denkt hij. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Door de hoge gasprijzen zullen bepaalde economische sectoren flink gaan krimpen. Er zullen ook de nodige arbeidsmigranten (meer dan 800.000) vertrekken. Dat kan de druk wat verminderen.
De beste remedie tegen woningkrapte is stabilisering van de bevolkingsomvang. Dat is ook beter voor het milieu. Overbevolking en milieu gaan niet samen, maar onze milieupartijen D66 en GroenLinks beweren dat niet. Zij prediken voor eigen parochie en vertellen mensen alleen wat zij willen horen. Wie wil er nu niet horen dat alles kan als je maar zonnepanelen op je dak hebt? Als de stikstofproblematiek goed wordt aangepakt, dan verdwijnen hopelijk ook de nodige slachterijen, die al sinds de jaren ‘70 op arbeidsmigranten draaien. Scheelt ook weer. Als er ooit, ooit, een goed vluchtelingenbeleid komt dan stoppen we met het asielcircus. Dan maken we echte goede keuzes, zoals alleen de kindertjes in Jemen helpen waarvan er nu 2.000.000 dood aan het gaan zijn, terwijl wij een handjevol personen dat het het geld heeft voor de reisagent in dure hotels onderbrengen. Maar de politiek maakt geen keuzes, op geen enkel vlak. Keuzes maken kost stemmen en dat doen ze niet. De democratie functioneert niet om grote problemen op te lossen. Het kwakkelt voort tot we opeens met z’n allen voor de verkeerde leiders gaan. Eigen schuld.
Advertentie