Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Retail vraagt aandacht voor de 'Buitenstad'

De malaise in de winkelgebieden beperkt zich niet tot het centrum van de stad of gemeente. Ook de zogenaamde ‘buitenstad’, het gebied aan de rand met woonwinkels en doe-het-zelf zaken, kampt met dezelfde problemen. De retailsector roept gemeenten op om daar meer aandacht aan te geven.

03 juli 2020
shutterstock-1709860972.jpg

De malaise in de winkelgebieden beperkt zich niet tot het centrum van de stad of gemeente. Ook de zogenaamde ‘buitenstad’, het gebied aan de rand met woonwinkels en doe-het-zelf zaken, kampt met dezelfde problemen. De retailsector roept gemeenten op om daar meer aandacht aan te geven.

Vitalisatie

De binnensteden kampen al jaren met leegstand, onder andere door concurrentie van internetwinkels. De coronacrisis heeft de leegstand verder verergerd. Gemeenten voeren vaker beleid uit om die binnensteden en centra te vitaliseren. Maar de buitenstad staat vaak veel minder prominent op de agenda. Uit een onderzoek van verschillende brancheorganisaties van retailbedrijven blijkt dat de problemen van de binnenstad niet voorbij gaan aan de buitenstad. Ook tussen de doe-het-zelf-winkels, autobedrijven en woonwinkels, de helft van alle vierkante meter aan winkelruimte, zijn lege plekken genoeg.

Hetzelfde

Die gebieden moeten meegenomen worden n de discussie rondom de toekomst van de binnensteden en de transformatie van winkelgebieden. Beide gebieden zijn immer complementair, en als dat beleid uitblijft, zullen ook de problemen voor de binnensteden groter worden, stelt de branche. Het beeld dat we zien in de buitenstad komt grotendeels overeen met de binnenstad. Te veel aan winkels en te veel van hetzelfde. De verzorgingsgebieden van diverse woonboulevards, maar ook die van autoboulevards overlappen elkaar. Want vooral perifeer gelegen winkelgebieden hebben een bovenlokaal en/of regionaal verzorgingsgebied. Het gehele aanbod is dus suboptimaal.’

Samenwerken

Volgens de branche moeten de verschillende partners in de buitenstad, zoals winkelketens en vastgoedeigenaren, maar ook overheden als gemeenten en provincies, beter samenwerken in het anders inrichten van de perifere winkelgebieden. Daar kan een hoop voordelen opleveren, zoals het vrijkomen van een flinke hoeveelheid grond voor andere functies waar meer behoefte aan is, zoals woningbouw en logistieke centra.

Handreiking

Op basis van het onderzoek hebben de brancheorganisaties een handreiking ‘Tijd voor de Buitenstad’ opgesteld, waarin gemeenten tips krijgen hoe ze met de buitengebieden kunnen omgaan, welke beleidsinstrumenten ze daarvoor kunnen inzetten en hoe ze met buurtgemeenten samen afspraken kunnen maken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wottsjer
Eerst jarenlang zeuren en klieren dat de innenstad hen te weinig te bieden heeft en nu ze overal langs stadsranden hun dozen hebben staan en het wat minder gaat (ook zonder pandemie !!) huilebalken dat de binnenstad er ook aan gaat als de zogenaamde buitenstad niet overeind gehouden wordt met uiteraard gratis geld en verkapte subsidies zoals herinrichting, gratis parkeren, zondagopening.

Als er gemeenten zijn in zulke doorzichtige verhalen stinken, zijn ze geen knip voor hun neus waard. Gemeenten zouden in het pamflet beter de aanleiding en kans kunnen zien om de regie over de ontwikkelingen aan hun stadsranden terug te nemen, en de soms ongelofelijk rotzooi aan hallen, opstallen en opslag te saneren. Een schone taak in post-corona-tijden.
Advertentie