Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Regionale warmte- en energieplannen vertraagd

De dertig RES-regio’s lopen bij de uitvoering van hun energie- en warmteplannen vertraging op.

11 juli 2022
Windmolen.JPG

Congestie op het energienet, lastige inpassingsplannen en onzekerheid over windnormen leiden ertoe dat de energie- en warmteplannen van de dertig RES-regio’s vertraging oplopen.

Opleidingsprogramma Jeugdprofessional

BMC
Opleidingsprogramma Jeugdprofessional

Consulent Inkomen

Publiek Netwerk
Consulent Inkomen

Tussenstand

Dat blijkt uit de nieuwe tussenstand van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategieën (NP-RES) over de vorderingen in de eerste helft van dit jaar. Ook de veranderingen bij volksvertegenwoordigers en bestuurders als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen en financiële onzekerheid in regio’s veroorzaken vertraging. In de Voorjaarsnota werden alsnog budgetten voor tot en met 2030 vastgelegd

Onduidelijk 

De RES-regio’s hebben gezamenlijk plannen om in 2030 tot 55 terawatt (TWh) aan zonne- en windenergie op te wekken in 2030. Dat is royaal meer dan het in het Klimaatakkoord vastgelegde doel van 35 TWh. Of dat doel door de opgelopen vertraging nu in gevaar komt, is nog onduidelijk. Eind dit jaar komt het Planbureau voor de Leefomgeving met een nieuwe versie van de RES-monitor, waarin dat wordt vastgesteld.

Extra uitstel

NP-RES becijfert dat door de netcongestie en de langdurige ruimtelijke processen minimaal twee derde van de regio’s vertraging oploopt. Daar komt extra uitstel bovenop als gevolg van de uitspraak van de Raad van State, die de landelijk geldende milieuregels voor windparken vorig jaar buiten werking stelde. De helft van de regio’s wordt hierdoor getroffen. Niet eerder dan in de tweede helft van 2023 worden nieuwe landelijke normen verwacht. 

Meer daadkracht

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) roept de regio's op om meer daadkracht te tonen. 'De regio’s zijn ambitieus uit de startblokken gekomen, met opgeteld 55 TWh aan plannen voor wind- en zonne-energie. Maar in de afgelopen periode lijkt de dynamiek te zijn verdwenen, terwijl de urgentie is toegenomen om snel meer duurzame energieprojecten aan te leggen.' Volgens NVDE-voorzitter Olof van der Gaag hebben de RESsen na de gemeenteraadsverkiezingen 'een nieuwe kickstart' nodig. 'Ik roep alle nieuwe gemeenteraadsleden en wethouders op: ga actief aan de slag met duurzame energie en neem positieve besluiten om snel projecten te vergunnen.'
 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie