Rechter verbiedt woningloterij Uden
De rechter in Den Bosch heeft de gemeente Uden verboden de loting voor de uitgifte van twintig bouwkavels door te zetten. Wethouder René Peerenboom (volkshuisvesting) was aanvankelijk teleurgesteld, maar na bestudering van het vonnis toch tevreden.
De gemeente Uden heeft een loting gekoppeld aan de uitgifte van de twintig kavels voor vrijstaande woningen in het bestemmingsplan Hoenderbos III. Daarbij hanteert de gemeente een puntensysteem naar eigen zeggen gericht op de aanpak van leegloop en het bevorderen van doorstroming. Mensen die een woning in Uden vrijmaken, krijgen drie punten. Als ze een sociale huurwoning of een huis achterlaten met een Woz-waarde van minder dan 240.000 euro komt er een punt bij. Als je geen huis in Uden vrijmaakt, krijg je geen punten. Een aantal van de 105 inschrijvers vond dit een fout systeem en wil dat alle deelnemers gelijke kansen op een kavel hebben.
De Bossche voorzieningenrechter heeft de gemeente Uden nu verboden om de voorziene loting door te zetten, omdat het kort gezegd in strijd is met de Huisvestingswet. Die stelt dat overheidsbemoeienis met de verdeling van woonruimte boven een bepaalde prijs niet mag. Wethouder Peerenboom is vooral opgelucht met het vervolg van de uitspraak. De rechter gaf namelijk wel advies: Verkoop de kavels aan de hoogste bieders en gebruik de winst om de doorstroming te verbeteren. De gemeente kan ook alleen voorrang geven aan inschrijvers die een sociale huurwoning vrijmaken, of die hun huis verkopen aan iemand in een sociale huurwoning. Een andere mogelijkheid is dat de gemeente voorrang geeft aan inschrijvers die hun huis tegen taxatiewaarde aan de gemeente verkopen, zodat die het huis kan doorverkopen aan iemand met een sociale huurwoning. ‘Maar dit zijn enkele voorbeelden. Het is aan de gemeente om bij uitgifte van kavels op creatieve wijze en na afweging van de voor- en nadelen van dergelijke en andere denkbare regelingen voorwaarden te stellen die de doorstroming effectief kunnen bevorderen’, aldus de rechter.
‘Dat betekent dat doorstromingseisen wel mogen worden gesteld’, zegt de wethouder. Hij wil nu snel het puntensysteem aanpassen en daarin bijvoorbeeld opnemen dat mensen voorrang krijgen bij een kavel als zij een juridisch contract tekenen dat zij hun huidige woning niet verkopen aan de hoogste bieder maar aan iemand in een sociale huurwoning. Hij denkt al in februari een nieuwe loting te beginnen.
‘Of de mensen daar ook bij zijn die deze zaak hebben aangespannen, is maar de vraag. Dan moeten zij waarschijnlijk zo’n contract tekenen over de verkoop van hun huidige woning’, zegt Peerenboom. Hij zal de zaak maandag over een week in de raadscommissie bespreken.
Zie ook: Rechter bekijkt loting bouwkavels (07/01/2008)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.