Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Raad van State kritisch op aanpak woningnood

Minister propt veel te veel in zijn wetsvoorstel om de regie op de volkshuisvesting te versterken.

27 november 2023
Minister Hugo de Jonge
Shutterstock

De regering moet het wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting beperken tot alleen volkshuisvesting, oordeelt de afdeling Afdeling advisering van de Raad van State. Regels over het versnellen van de beroepsprocedure horen niet thuis in dit wetsvoorstel, omdat die daar inhoudelijk onvoldoende mee van doen hebben.

Strategisch Adviseur Mobiliteit met focus op OV

JS Consultancy
Strategisch Adviseur Mobiliteit met focus op OV

Interim manager aanbesteding deskundige partijen S12

JS Consultancy
Interim manager aanbesteding deskundige partijen S12

Apart wetsvoorstel

Als de regering het direct en versneld procederen bij de Afdeling bestuursrechtspraak wil doorzetten, zal zij dit volgens de Raad van State moeten regelen in een apart wetsvoorstel. Maar daarbij moet de regering dan wel ‘de noodzaak en haalbaarheid onderbouwen en maatregelen treffen die de bestuursrechter in staat stelt rechtszaken sneller te behandelen’, aldus een advies van de RvS.

Meer instrumenten

Met het wetsvoorstel versterking regie volkshuisvesting wil het kabinet het rijk meer instrumenten in handen geven om de nieuwbouw vlot te kunnen trekken. Daarnaast staat in het wetsvoorstel ook dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroepen tegen bepaalde besluiten als enige instantie en versneld moet gaan behandelen. Verder zou de Afdeling bestuursrechtspraak deze procedures binnen zes maanden moeten behandelen.

Af te splitsen

De Afdeling advisering wijst erop ‘dat samenhang tussen de regels over de versnelde behandeling en de rest van het wetsvoorstel ontbreekt. Die regels zijn immers niet gericht op en dragen ook niet bij aan de versterking van de regie op de volkshuisvesting. Zij adviseert daarom dit onderdeel van het wetsvoorstel af te splitsen en zo nodig te regelen in een apart wetsvoorstel. De regering zal beter moeten motiveren waarom versnelde behandeling nodig en gerechtvaardigd is.’

Maatregelen

Daarnaast oordeelt de Raad van State dat de regering dan ook maatregelen moet nemen die de bestuursrechter in staat stellen om die versnelde behandeling daadwerkelijk te realiseren. ‘Verder adviseert de Afdeling advisering om de besluiten waarvoor deze versnelde behandeling gaat gelden in de wet aan te wijzen. Tot slot adviseert zij om alternatieven voor de gekozen route voor versnelde beroepsprocedures te overwegen.’

Omgevingsvisie

De Raad van State is ook kritisch op de wijze  waarop het wetsvoorstel zich verhoudt tot de Omgevingswet die vanaf 1 januari aanstaand van kracht wordt. ‘In het wetsvoorstel staat verder de expliciete opdracht om in een omgevingsvisie aandacht te besteden aan het belang van voldoende woongelegenheid. De Afdeling advisering wijst erop dat dit afwijkt van de systematiek van de Omgevingswet om voor omgevingsvisies geen inhouds- en vormvereisten voor te schrijven. Het risico bestaat dat hiermee het integrale karakter van de omgevingsvisie wordt aangetast.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Gelukkig zijn er nog wat verstandige mensen bij de StaB die het zinloze gepruts van de minister doorzien, corporaties & investeerders kunnen/willen niet bouwen met verlies en gebrek aan bouwpersoneel; de huidige conjunctuur laat het nu niet toe dankzij EU regels en ECB rentebeleid.
Hielco Wiersma
Dat er sneller gebouwd moet worden in een andere setting en met regie van het Rijk (actievere rol woningbouwcorporaties) is al ca. 6-7 jaar bekend. Al met al is hiervan nog steeds geen sprake. Zelfs de broodnodige beleggers zijn/worden ook nog van de woningmarkt gejaagd. Van méér en snellere nieuwbouw is de afgelopen jaren dan ook niets terecht gekomen. Inmiddels is er zelfs een sterk dalende lijn richting 2025 ingezet. De Kabinetten Rutte hebben in deze sector een zeer slechte prestatie geleverd.
Hielco Wiersma
Natuurlijk heeft de Raad van State hier een punt. Als je het verschil tussen appels en peren niet weet wordt het lastig.
Advertentie