Vrouwen scheiden beter
Vrouwen scheiden meer en beter afval dan mannen. In de meer landelijke provincies als Overijssel en Drenthe scheidt men beter dan in de Randstad en CDA-stemmers leggen meer discipline aan de dag dan PVV- en SP-stemmers. Dit blijkt uit een onderzoek van I&O Research.
Vrouwen scheiden meer en beter afval dan mannen. In de meer landelijke provincies als Overijssel en Drenthe scheidt men beter dan in de Randstad en CDA-stemmers leggen meer discipline aan de dag dan PVV- en SP-stemmers. Het scheidingsgedrag zou wel verbeteren als de burger het afval nog beter kan aanbieden.
Onderzoek
Dit zijn enkele conclusies van een enquête die bureau I&O Research uitvoerde in opdracht van Binnenlands Bestuur. Het onderzoek werd on-line uitgevoerd in een representatief panel van 2388 mensen van achttien jaar en ouder.
Hoogbouw
Vrijwel iedere Nederlander is op de hoogte van het nut en noodzaak van afvalscheiding. Oude bekenden als glas en papier genieten de grootste bekendheid. Textiel en kleine elektrische apparaten apart houden is iets minder doorgedrongen. Ook plastic verpakkingsmateriaal en groente-, fruit- en tuinafval maken nog relatief vaak onderdeel uit van het restafval, zo blijkt. Een kwart van de ondervraagde mensen die in hoogbouw zegt zelfs niet te weten van de mogelijkheid om dit organisch afval apart te houden.
Meerwaarde milieu
De Nederlander blijkt een brave scheider van afval en is tevreden met de wijze waarop de gemeente het huisvuil ophaalt. Dat vrouwen vaker afval scheiden dan mannen wekt weinig verbazing. Vrouwen doen nog altijd het meest in het huishouden. Wel opmerkelijk is dat in het I&O-onderzoek mannen relatief vaak noemen dat zij de meerwaarde voor het milieu niet zien.
Hoger opgeleid
Ongeveer 43 procent van de ondervraagden zegt dat het scheidingsgedrag zal verbeteren als men het afval beter kan aanbieden. Mensen denken dat aparte kliko's daarvoor de meest geëigende manier zijn. Dat kan echter tot een dilemma leiden, aldus de onderzoekers. Een derde van de ondervraagden noemt nu al het gebrek aan ruimte een barrière voor betere afvalscheiding. Dat geldt met name papier, glas en plastic verpakkingen. Opnieuw maken vooral vrouwen zich hier druk om.
Tijdgebrek
Gebrek aan tijd is een andere reden die beter afvalscheidingsgedrag in de weg staat, vooral bij mensen die hoger zijn opgeleid. Voor gft komt stankoverlast nog bij de beperkende factoren. Lager opgeleiden noemen vooral het gebrek aan verzamelcontainers buitenshuis. Bewoners van laagbouw zijn beter te spreken tot de afstand tot verzamelcontainers dan mensen die in hoogbouw wonen. In het algemeen neemt de waardering van burgers voor inzamelmiddelen af als zij meer dan 500 meter moeten lopen.
Diftar
Een andere voor de hand liggende conclusie tenslotte is dat mensen beter afvalscheiden wanneer zij ervoor moeten betalen. Deze zogeheten diftar (gedifferentieerde tarieven) zet mensen aan tot vooral betere scheiding van plastic verpakkingen en gft. ‘Een financiële prikkel blijkt zeer effectief te zijn om afvalscheiding te stimuleren’, aldus onderzoeker Tijmen Siermann.
Is dit serieus onderzocht zo ja wat was dan het onderzoeksdoel?
inderdaad hoor je vaak dat al het afval op dezelfde hoop wordt gestort. Jammer maar geen reden om dan zelf te stoppen met het scheiden van afval.