Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Meeste provincies willen geen nieuwe kerncentrale

Flevoland, Overijssel en Zuid-Holland willen wel nadenken over een kerncentrale die zou werken op thorium, maar volgens wetenschappers is die techniek op zijn vroegst pas rond 2050 commercieel beschikbaar. Kernafval is voor Flevoland, Overijssel en Zuid-Holland het grootste pijnpunt.

04 maart 2021
kerncentrale-Borssele-Kernenergie.jpg

Provincies zijn verdeeld als het gaat om de mogelijke komst van een nieuwe kerncentrale op hun grondgebied. Limburg, Flevoland, Overijssel en Zuid-Holland zullen daar vooralsnog geen medewerking aan verlenen. Zeeland is wel positief.

De Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat zegt dat Zeeland goed te spreken is over de huidige kerncentrale in Borssele. De bedrijfsvergunning loopt af in 2033, maar de provincie wil de centrale ook daarna openhouden. Zeeland zou er graag nog een tweede kerncentrale bij zetten en kijkt ook naar de mogelijkheid een thoriumcentrale te bouwen. Een kerncentrale die op thorium werkt veroorzaakt minder kernafval.

Kernafval
Flevoland, Overijssel en Zuid-Holland willen wel nadenken over een kerncentrale die zou werken op thorium, maar volgens wetenschappers is die techniek op zijn vroegst pas rond 2050 commercieel beschikbaar. Kernafval is voor Flevoland, Overijssel en Zuid-Holland het grootste pijnpunt. In de Omgevingswet heeft Flevoland opgenomen dat er geen medewerking wordt verleend aan de vestiging van een kerncentrale, zolang er geen oplossingen zijn voor het afval en de veiligheid. Ook in Overijssel en Zuid-Holland (Tweede Maasvlakte) gelden dergelijke besluiten.

Locatie
Gedeputeerde Staten van Limburg sluiten kernenergie in de provincie op langere termijn niet uit, blijkt uit antwoorden van GS op vragen van Forum voor Democratie. Gedacht kan dan worden aan ergens rond 2050. Maar op dit moment is er geen aanleiding om een vestigingslocatie te onderzoeken, nu het Rijk al andere plekken op het oog heeft, aldus GS. Het college verwees daarbij naar Eemshaven (Groningen), Borssele en de Tweede Maasvlakte. Het Overijsselse Kampen is in 2018 genoemd.

Niet in Groningen
Eemshaven lijkt echter geen optie meer te zijn. Premier Mark Rutte zei zondag nog in het RTL-verkiezingsdebat dat een nieuwe kerncentrale in Groningen kan komen. Daarop kreeg hij veel kritiek vanuit de noordelijke provincie. De fracties van GroenLinks in Groningen en Drenthe hebben samen met hun groene collega's in de Duitse deelstaat Nedersaksen hun provinciebesturen onmiddellijk opgeroepen om ‘alles in het werk te stellen om het kabinet een andere koers te laten varen’. De fracties zijn faliekant tegen en zeiden al genoeg last te hebben van de gaswinning. Rutte zei donderdagmorgen in het Radio 1 Journaal dat hij het ‘een beetje verkeerd had ingeschat’. Hij wilde niet meer zeggen waar zo'n centrale wel moet komen. (ANP)

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

IJsbrand / projectleider
Het is leuk zo,n centrale maar als het fout gaat is niemand thuis. Als iemand ze wil bouwen en de brand en calamiteiten verzekerd krijgt dan mag hij van mij. Maar nu is het vooral de overheid die dat moet betalen. Chernobyl in Nederland betekent 50% van Nederland moet geevacueerd worden. Hoeveel kost dat wel niet..? Conclusie Kernenergie is te duur, zeker als je risico's en de opslag ook ter gelde maakt. En na 2050 ben je al zo wie zo te laat.
Paul / projectleider
@de haan Tsjernobyl was meer een fabriekshal met een kernreactor. Niet te vergelijken met een moderne centrale.



Je zou een vergelijking met Fukoshima moeten maken, zelf met een ongekend zware aardbeving en tsunami is er niemand overleden door vrijgekomen straling...en ja je kan er gewoon weer wonen in de buurt
W. van den Bosch
Welke provincie wil dat nou, een miljardeninvestering en magneet voor hoger opgeleiden?

In plaats daarvan kun je toch veel beter je hele provincie volstouwen met prachtige windmolens zo hoog als de Eiffeltoren? Of van die heerlijke biomassacentrales waar we met miljardensubsidies Canadese wouden in opstoken voor een CO2 uitstoot waar een paard de hik van krijgt. Dat noem ik pas visie!
Paul / projectleider
@Bosch, valt tegen hoeveel werkgelegenheid een kerncentrale oplevert...



En een kerncentrale in Nederland mag gewoon...maar zonder subsidie komt ie er ook niet



Paul / projectleider
Ach beste kerncentrale locatie is, in dun bevolkt gebied, aan het (koel)water en dicht bij de grens (liefst dat bij een ramp een ander last heeft)
Wietske
de beste locatie is Den Haag
Erik / Gemeente ambtenaar
Kerncentrale in Groningen. Ow er komt weerstand, geen kerncentrale in Groningen. Met de wind mee waaien, daar kun je op bouwen. Als elke provincie een beetje weerstand geeft, dan is de conclusie, geen draagvlak, geen kerncentrale. Een beetje meer daad- en bestuurskracht mag je toch verwachten van ons kabinet.

En dan meneer Hoekstra....1 jaar WW. Want mijn vader is arts en vindt het zo leuk dat hij boven de pensioen leeftijd nog een dag werkt. Mijn vader heeft na 40j bouw twee nieuwe heupen, 2 nekhernia;s en een nieuwe schouder. Hij heeft maar besloten om toch niet meer langer te werken na de pensioen leeftijd. Sterker nog, zo lang heeft hij helemaal niet KUNNEN werken ivm zijn fysieke aftakeling. Ik kan ze niet meer volgen in Den Haag en ik vind dat zorgelijk. Feit is dat onze verzorgingsstaat in rap tempo afbrokkelt..
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Lees de uitstekende column hierover van Ronald Plasterk in de Telegraaf van vandaag.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kernenergie is een typische Nimby-voorziening.

Niemand wil het in zijn achtertuin maar iedereen wil ook in de toekomst verzekerd zijn van een betrouwbare stroomvoorziening en het is de enige optie om aan de toenemende vraag te voldoen.
Bertus / Observant
Het gaat er niet om wat provincies willen. belangrijk is wat de bevolking wil. Bestuurders zitten vastgeroest in een partijprogramma dat allang door de realiteit is ingehaald en zijn onderworpen aan de kadaverdiscipline van Den Haag. Anders ....weg carrière!
Michel / observer
Er wordt al hard gewerkt aan windmolenparken in zee, maar zou een kerncentrale ook in zee kunnen ?

Lijkt mij - op het eerste gezicht - een win-win situatie, maar er zijn vast goede argumenten om het niet te doen.
Andreas Dijk
'In de Omgevingswet heeft Flevoland opgenomen dat er geen medewerking wordt verleend aan de vestiging van een kerncentrale, zolang er geen oplossingen zijn voor het afval en de veiligheid.' Slordige berichtgeving, want provincie Flevoland kan niets in de Omgevingswet zetten. Wel in een Omgevingsprogramma.
H. Wiersma / gepens.
Sommige provincies spelen een merkwaardige rol in ons land, vooral als het over kernenergie gaat. Ze willen maar wat graag gebruik maken van de op nationaal niveau beschikbare energiecapaciteit voor hun burgers en bedrijven. Maar als het er op aankomt willen ze zelf op voorhand al geen (kleine) kernreactor op hun gebied hebben. Een oplossing zou kunnen zijn dat ze hun energiebehoefte dan maar zelf regelen en hun provincie volplempen met zonnepanelen en windmolens (met alle toekomstige milieuproblemen die daarbij horen en waar onvoldoende ruimte voor is) en een beetje waterstof. Om uiteindelijk te constateren dat ze daarmee helemaal niet kunnen voldoen aan de klimaateisen voor 2050.

Advertentie