Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht moet ‘dringend gesprek’ met Defensie voeren

Staatssecretaris van Defensie heeft volgens motie ‘eenzijdig’ besloten dat bij oefenterreinen geen windturbines komen.

06 februari 2025
Legertanks oefenen bij de Leusderheide in Utrecht.
Legertanks oefenen bij de Leusderheide in Utrecht.ANP

Provinciale Staten van Utrecht willen dat het provinciebestuur ‘een dringend gesprek’ met het kabinet voert over het besluit van de staatssecretaris van Defensie geen windmolens toe te staan op militaire oefenterreinen Leusderheide en Vlasakkers. Een meerderheid van de Staten, 29 statenleden, stemde in met een motie van de PvdA-fractie waarin werd opgeroepen tot het overleg.

Projectondersteuner (16 uur)

Yacht
Projectondersteuner (16 uur)

Adviseur Vrijetijdseconomie

Gemeente Assen
Adviseur Vrijetijdseconomie

Geen ruimte?

Eind vorig jaar maakte het ministerie van Defensie bekend geen ruimte te zien voor de plaatsing van windturbines op de militaire oefenterreinen langs de A28. Defensie verwacht onder meer verstoringen in communicatieapparatuur en gevolgen voor de veiligheid tijdens bijvoorbeeld parachute- en helikopteroefeningen als er windturbines komen. De basis van deze conclusie zijn onderzoeken van TNO en adviesbureau Bosch & Van Rijn.

PvdA-Statenlid Hans Adriani uit kritiek op Defensie, omdat het departement zijn eigen koers vaart. In de motie staat: ‘De staatssecretaris heeft nu eenzijdig, en zonder transparante onderbouwing, besloten dat er geen windmolens op de Vlasakkers geplaatst mogen worden.

In strijd?

Dit is volgens een meerderheid van de staten in strijd met de samenwerkingsovereenkomst ‘A(mersfoort) tot Z(eist)’ tussen de provincie Utrecht, het ministerie van Defensie, meerdere waterschappen en gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest en Zeist. Het doel van dit akkoord, aldus de tekst ervan, is te komen tot een toekomstbestendige en duurzame inrichting van de Utrechtse Heuvelrug tussen Amersfoort en Zeist.

De provincie en Utrechtse gemeenten hebben in de Regionale Energie Strategieën (RES) afgesproken in 2030 2,4 terawattuur (TWh) aan zonne- en windenergie op te wekken. Om dat doel te bereiken, moeten er meer windturbines komen. RES-regio Amersfoort heeft aangeboden 0,5 TWh te leveren. Als gebieden langs de A28 niet vrij komen voor windturbines valt een groot deel van het bod weg.

Teleurgesteld

Gedeputeerde Huib van Essen van Energietransitie zei dat hij de aangenomen motie ziet als een ondersteuning voor het college van Gedeputeerde Staten en de regio Amersfoort, die ook teleurgesteld zijn over het besluit van Defensie.

Hij voegde toe dat al meerdere gesprekken zijn gevoerd met de ministeries van Defensie en Klimaat en Groene Groei. ‘Maar eerlijk gezegd is de kans heel klein dat Defensie het besluit over Vlasakkers en de Leusderheide gaat heroverwegen. Wel heeft Defensie laten weten dat ze betreurt hoe het is gegaan is.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie