Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noord-Holland betaalt 95 procent kosten bodemsanering

De provincie Noord-Holland betaalt gemeenten of waterschappen 95 procent van de totale kosten van het saneren van een aantal vervuilde locaties.

08 maart 2013

De provincie Noord-Holland wil met spoed 78 vervuilde locaties in de provincie saneren. Waar geen “probleemeigenaar” is, betaalt de provincie 95 procent van de totale kosten aan gemeenten en waterschappen.

Saneren kostbaar en tijdrovend

Op 45 locaties is de sanering al begonnen, maar op ruim 30 plekken nog niet. De provincie wil alle locaties opschonen en verhoogt daarom de subsidie voor sanering op plekken waar geen “probleemeigenaar” is en dus niemand verplicht is om deze kosten te betalen. “Niemand” wil in dit geval zeggen overheden, zoals gemeenten en waterschappen, die dan automatisch verantwoordelijk worden voor het saneren van verontreinigde grond, maar dit niet altijd oppakken. Voor hen is dit kostbaar en vergt dit veel tijd.


Provincie betaalt 95 procent

Om de saneringen toch snel uit te kunnen voeren, wil de provincie de helpende hand toesteken. De provincie betaalt straks 95 procent van de totale kosten van de sanering. ‘Nu wordt weinig gebruik gemaakt van de regeling, dus hopen we het extra aantrekkelijk te maken door ophoging van de subsidie. Voor buitenstedelijke saneringsprojecten komt dit neer op maximaal vijf ton per project’, vertelt woordvoerder Joyce Duivenvoorde. ‘We betalen niet meteen 100 procent, want de gemeente moet er zelf ook energie in steken.’ Provinciale Staten moeten zich overigens nog wel buigen over een deel van de subsidieverhoging.

Nog meer vervuilde locaties
De provincie Noord-Holland kent in totaal 170 vervuilde locaties die een risico kunnen vormen voor de volksgezondheid of het milieu. De andere locaties, naast de 78 genoemde, worden verder onderzocht. Deze inventarisatie moet in juli 2013 zijn afgerond. Er zijn al 30 locaties bekend waar daadwerkelijk risico’s zijn voor de volksgezondheid, daar hebben bijvoorbeeld fabrieken, wasserijen of benzinestations gestaan. Hiervan worden nu 20 locaties gesaneerd. Zie hier een actuele lijst met spoedlocaties. Landelijk is afgesproken dat deze spoedlocaties zo snel mogelijk worden gesaneerd. Uiterlijk eind 2015 moeten de risico's beheerst of weggenomen zijn.


Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
"Uiterlijk eind 2015 moeten de risico's beheerst of weggenomen zijn", besluit het laatste deel van het bericht. 2015? Toevallig? Ehh...dan moeten toch ook 3 provincies aanelkaar geklonken zijn tot één slagvaardig geheel? Neen.... dat is natuurlijk toevallig
Toon
Er zijn veel meer locatie die voor 2015 moeten worden gesaneerd, helaas door laksheid en bestemmingswijzigingen willen de overheden de saneringen niet uitvoeren.



Het was goedkoper geweest als ze in de jaren 70 het hadden aangepakt en niet nu het te laat is het verspreiding gebeid is alleen vergroot maar vervuilde stoffen zijn niet verdwenen ook niet in waterwingebeiden.



http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?& …
True
in ieder geval betere besteding dan Icesafe.
Advertentie