Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provinciebestuur Groningen pikt extra gaswinning niet

Het is het 'onaanvaardbaar' dat er dit jaar waarschijnlijk dubbel zoveel gas zal worden gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. ' We willen dat het kabinet zich aan de afspraken houdt.' Dat stelt de Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu).

06 januari 2022
nee.jpg

De Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu) noemt het 'onaanvaardbaar' dat er dit jaar waarschijnlijk dubbel zoveel gas zal worden gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. 'We willen dat het kabinet zich aan de afspraken houdt.' 

Uitleg

De provincie wil dat de nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief zo snel mogelijk langskomt om hier uitleg over te geven. 'Wat mij betreft komt hij direct na de beëdiging van het kabinet hierheen' , zegt Van Dekken.

 

Geen overleg

Een van de redenen dat er meer gas moet worden gewonnen dan verwacht is de verhoogde vraag vanuit Duitsland. 'Die aankondiging is volstrekt nieuw voor ons. Het wordt nu gewoon medegedeeld zonder dat er daarover een gesprek met ons over wordt gevoerd', aldus Van Dekken. De Duitsers hebben aangegeven 1,1 miljard kuub extra gas nodig te hebben.

 

Brief

Van Dekken zal vrijdag een brief versturen namens de provincie en de burgemeesters uit het Groningse aardbevingsgebied in Groningen. 'Hoe meer gaswinning, hoe hoger het risico op bevingen. We moeten het echt hebben over die veiligheidssituatie die daaraan verbonden is.'

 

Sceptisch

Vóór 1 april bepaalt het nieuwe kabinet hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen in het laatste gasjaar dat er gewonnen wordt. Volgens het ministerie ligt de afbouw nog wel op schema: als er geen onverwacht strenge winters komen, kan de gaskraan medio 2022 officieel dicht. Over die belofte is Van Dekken nog sceptisch. 'Ik ben van mening dat het eerst daadwerkelijk nog maar moet gebeuren. Ik wil dat eerst graag uit de mond horen van een minister of staatssecretaris.'  (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het Kabinet heeft volgens mij bij de gasafsluiting altijd een voorbehoud gemaakt t.a.v. noodgevallen. De vraag is feitelijk of hier sprake is van een noodsituatie. De sluiting van de kerncentrales in Duitsland is al jaren geleden aangekondigd en dit land heeft nog wel lopende contracten. Is hierover dan vooraf geen contact tussen de landen geweest? Voor Groningen is het beter als Duitland nog een jaartje op de oude voet doorgaat met de kerncentrales, maar voordat het zover komt zal er vast nog wel wat water door de Rijn stromen.
Hans / afdelingsmanager
Dit ritueel gaat zich nog heel lang, vele decennia, herhalen. Jammer, maar hellas.
Drs. P.
Milieugedeputeerde Tjeerd van Dekken

laat de burgers liever van de kou verrekken.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dit tot genoegen van de Duitsers die zelf maar liefst 4 kerncentrales hebben gesloten dankzij een vertrekkende Merkel. Wat een bestuurlijke chaos om je eigen Groningers zo te laten creperen in hun beschadigde woningen.
Advertentie